Samfund

Helt nyt grundtof skabt i Tyskland

I fysikkens verden holder man lige nu vejret i spænding.

En gruppe internationale forskere har nemlig proklameret, at de har formået at skabe et helt nyt grundstof i Helmholtz forskningscenter i Darmstadt, skriver Huffington Post. Det er dog ikke endeligt godkendt endnu.

Det nye grundstofvil blive placeret som nummer 117 i det periodiske system og er indtil videre unavngivet. Det har dog fået et midlertidigt navn: Ununseptium - 'et et syv' på latin.

- Dette er et vigtigt videnskabeligt resultat og et flot eksempel på international samarbejde i videnskaben, siger dr. Thom Mason fra amerikanske Oak Ridge National Laboratory, der har været en del af samarbejdet.

Grunden til, at grundstoffet kan kaldes 'nyt' er, at det ikke eksisterer i naturlig form på Jorden. Det er - lige som alle andre atomer efter nummer 104 i det periodiske system - kun at finde, efter det er blevet skabt i et laboratorium. Og det er det, forskerholdet har gjort i en atomaccelerator i Tyskland.

Det er nu foreningen IUPAC - International Union of Pure and Applied Chemistry - der har til opgave at nærstudere forskernes arbejde for at se, om grundstoffet kan godkendes. Det er også IUPAC's opgave at fastsætte grundstoffets navn.

Det er 72 videnskabsfolk fra 11 lande, der har arbejdet sammen om projektet. Danmark har ikke været indblandet, men det har blandt andre Polen, Sverige, Tyskland og Finland.