Samfund

Doggerland: Landet der druknede i Vesterhavet

En stor øgruppe ude midt i Vesterhavet var beboet indtil for 8200 år siden, hvor en stor tsunami overskyllede landområdet.

Landet, som først var et frugtbart paradis, så et lavvandet kystområde og til sidst endte på havets bund, lå mellem Danmark og Storbritannien.

Landet, som forskere kalder Doggerland, lå hvor det lavvandede fiskeområde Doggerbanke stadig ligger.

Det er en gruppe britiske forskere fra Imperial College i London, der netop har fremsat teorien om Doggerlands skæbne., fortæller BBC.

Tsunamien opstod efter et enormt undersøisk mudderskred på havbunden ud for Norges kyst for 8200 år siden. Mudderskredet, der kaldes Storegga, vurderes til at være på omkring 3000 kubik-kilometer materiale. Den efterfølgende tsunami er blevet målt til en højde på 14 meter, da den nåede Skotlands kyst, og ifølge teorien dræbte den alle, der på det tidspunkt boede på det flade Doggerland, der de fleste steder ikke var højere end fem meter.

-Betydningen for alle, der boede på Doggerland på det tidspunkt har været enorm. Sammenlignelig med tsunamien i Japan i 2011, siger Dr. Jon Hill fra Imperial College i London til BBC. Han er medlem af den forskergruppe, der i denne uge fremlægger deres teori på en konference i Wien.

Både mudderskredet Storegga og øgruppen Doggerland har længe været kendt af videnskaben, men forskergruppen mener nu at kunne bevise, at deres skæbne hænger tæt sammen. Blandt andet fordi arkæologiske fund af knogler og redskaber ældre end 8200 år har været hyppige. Fra årene efter Storegga-tsunamien er der til gengæld kun gjort meget få og spredte fund.

Øerne i Doggerland er en rest af et landområde, der under den sidste istid forbandt Europa og Storbritannien. Efter istiden blev området langsomt oversvømmet, og i den ældre stenalder var Storbritannien ikke længere landfast med Jylland, og Doggerland lå tilbage som en gruppe øer, hvor stenalderfolk jagede og samlede muslinger.  Nogle forskere mener endda, at øerne allerede stort var affolket, da tsunamien fra Storegga fjernede alt det sidste liv, skriver BBC.