Samfund

Fire danske F-16-fly letter: Skal forsvare baltiske lande

Onsdag tog fire danske F-16 fly af sted fra Flyvestation Skrydstrup med kurs mod Amari Air Base i det nordvestlige Estland.

De fire fly er del af en enhed på ca. 50 mand, der skal støtte forsvaret i de tre baltiske lande, som har anmodet om forstærkning på grund af den ustabile situation i Ukraine. Flyene er en del af NATO-samarbejdet.

Estland, Letland og Litauen har ikke selv kampfly, der kan løse opgaven, og flere NATO- lande skiftes derfor til at foretage patruljere i perioden 1. maj til 31. august.

Udover at beskytte de tre baltiske lande så vil de danske soldater bruge tiden på at holde deres træning ved lige. Baggrunden for udsendelsen er regeringens beslutning, som er støttet af Udenrigspolitisk Nævn, om at tilbyde støtte ved at afpatruljere i Baltikum.

Det er NATO, der har bedt Danmark om at udstationere sig i Estland og ikke Litauen, som ellers tidligere har været hjemsted for de danske fly, når de har fløjet afvisningsberedskab for NATO. Det er fordi, faciliteterne på Siauliai bliver brugt af polske og engelske styrker. Ämari Air Base er en base, der allerede er vant til at håndtere kampfly, så det er en fordel for de danske fly.

Det hedder at flyve afvisningsberedskab – og det er ikke unormalt for Flyvevåbnet. Der er 24 timer i døgnet to kampfly på beredskab, som kan være hvor-som-helst i Danmark på få minutter. Tidligere har Danmark også arbejdet i Baltikum - Fighter Wing Skrydstrup har fire gange haft fly i Baltikum - senest i 2013.