Samfund

Handicapforening: Fraråder familier at flytte til disse kommuner

Serviceniveauet i forhold til handicappede er så forskelligt i danske kommuner, at familier flytter fra den ene kommune til den anden for at få bedre vilkår, skriver Jyllands-Posten.

Landsforeningen Autisme oplever samme tendens, og forskellene er så markante, at foreningen ligefrem fraråder familier at flytte til bestemte kommuner. Det fortæller landsformand Heidi Thamestrup til tv2.dk.

- Jeg synes ikke, jeg kan være andet bekendt, for jeg skal jo rådgive. Der er steder, hvor jeg kan sige, at serviceniveauet lige nu er voldsomt dårligt, og der samler der sig hurtigt en liste med en hel del kommuner, siger Heidi Thamestrup.

Det drejer sig om Egedal, Vordingborg og Greve på Sjælland samt de to jyske kommuner Silkeborg og Vejle. Steder hvor der, ifølge foreningen, er en ophobning af sager og utilfredse forældre.

Som regel er det problemer, som at sagsbehandlingen trækkes meget længe, at kommunen pludselig fra den ene dag til den anden ikke vil betale merudgifter eller generelt søger billigere løsninger, fortæller Heidi Thamestrup.

- Det er kommuner, hvor vi har rigtig mange forældrehenvendelser, og hvor det er hjerteskærende og overhovedet ikke giver mening, siger hun.

Kommune: Kan ikke genkende billedet

Borgmester i Egedal Kommune Willy Eliasen (V) er langt fra enig i landsforeningens vurdering, og kan ikke genkende billedet af Egedal Kommune, fortæller han til tv2.dk.

- Hun skal måske lige overveje, hvad det er hun gør, for det er ikke sikkert, det er gode råd. Jeg kan da uden videre lige nævne fire eksempler på familier, der er flyttet til af præcis de modsatte årsager, hvor folk er tilfredse med den service de får her, siger Willy Eliasen.

Han peger på, at kommunen skulle have oplevet et stort fald i antallet af klagesager på handicapområdet.

- Dermed siger jeg ikke, at vi ikke kan lave fejl. Det sker også hos os, og jeg vil forsikre dig om, at vi tager alvorligt på dels de klager, vi får, dels på de fejl, vi laver, siger borgmesteren.

Han afviser, at kritikken skulle være økonomisk begrundet og skulle have noget at gøre med, at kommunen ønsker at spare penge.

- Men man skal huske, at der er mange følelser i det her, og hos enhver forældre er det selvfølgelig oppe at ringe, når man får et afslag i forhold til sit barn.