Dårligt signal? Måske er det din nabos skyld

Har du dårlig dækning på din mobiltelefon, så kan det faktisk være din nabos skyld. Telebranchen oplever stigende problemer med private, ulovlige signalforstærkere.
36 gange siden 1. januar 2013 har Erhvervsstyrelsen politianmeldt borgere for at bruge GSM-repeatere. Altså ulovlige signalforstærkere, der måske giver bedre signal for ejeren, men ødelægger det for naboerne.
- Det skaber forstyrrelser, når man selv tænder for de her repeaterløsninger, og så er det pivulovligt, siger Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes brancheorganisation.
- Vi har haft eksempler fra fiskerihavne, der nærmest har været radiodøde, fordi der har ligget kuttere med repeatere tændt, siger Jakob Willer.
Bøder på 10.000 kr
Når teleselskaberne opdager forstyrrelserne, anmelder de det til Erhvervsstyrelsen, der rykker med ud pejleudstyr fra Støjtjenesten. Det er især i Jylland, at det har været et problem.
- Når vi har konstateret, at der bruges en repeater, gør vi på stedet opmærksom på, at den er ulovlig at anvende og anmoder brugeren om at slukke for anlægget, siger John Møller, der er ingeniør i Erhvervsstyrelsens Støjtjeneste.
Ifølge styrelsen risikerer man en bøde på omkring 10.000 kroner første gang, man bliver taget og 15.000 anden gang.
Tidligere havde man en stor bil med antenne fastgjort på, men nu bruger Støjtjenestens folk mobilt udstyr, der er på størrelse med en lille kuffert.
- Senere modtager brugeren et skriftligt påbud om at standse brugen, og gøres samtidig opmærksom på, at brugen vil kunne straffes med bøde.
Udstyret er som regel købt på internettet til få tusinde kroner. Men det er klart ulovligt at bruge.
- Der er udstedt tilladelse til mobilselskaberne til at anvende frekvenserne. Frekvenserne er således "optaget", og det vil ikke være muligt for andre at få udstedt tilladelse til at anvende de samme frekvenser, siger John Møller.
Mobilerne er en del af problemet
Der findes løsninger til virksomheder, hvor teleselskaberne kommer ud og sætter signalforstærkere op professionelt. Men det er altså ikke umiddelbart nogen mulighed for privatkunderne.
- Borgerne skal ikke selv rode med det her. Det skader mere end det gavner. Det kan godt være, at man selv oplever en forbedring, men det ødelægger det for andre, siger Jakob Willer fra teleindustrien.
Men handler det ikke om, at dækningen generelt bare ikke er god nok?
- Folk ville ikke købe det her, hvis de synes alt var ok, men jeg tror også, at det primært er folk, der vil forstærke deres indendørs dækning. Efter vores opfattelse er det telefonerne, der er forringet i stort omfang, og folk har droppet fastnettelefonerne og går all in på mobil. Så det er klart, at når behovet stiger yderligere, så er der nogen, der tyr til denne type løsninger, siger Jakob Willer og tilføjer:
- Men det skal man simpelthen holde sig fra. Det er pivulovligt og det ødelægger det for naboerne.
På beep.tv2.dk har vi lavet en guide til, hvordan du kan se, hvilken dækning du kan forvente i dit område.
HAR DU ERFARINGER MED SIGNALFORSTÆRKERNE? Så tip journalisten på magb@tv2.dk.