TV: Raket sender danske kræftceller ud i rummet

Den amerikanske rumfartsadministration NASA har fredag aften opsendt en rumraket med en særlig last.

Den amerikanske rumfartsadministration NASA har fredag aften opsendt en rumraket med en særlig last. Om bord på raketten er seks millioner kræftceller fra en dansk kræftpatient.

Raketten skulle efter planen have været opsendt allerede i mandags, men opsendelsen blev udskudt, da man opdagede en helium-læk, da man startede raketten op.

Men opsendelsen lykkedes altså i andet forsøg, da raketten steg til himmels klokken 21.25 dansk tid.

Det er et forskerhold anført af forskere fra Aarhus Universitet, der har fået lov til at sende den usædvanlige pakke en tur ud i rummet.

Formålet er at undersøge, hvordan kræftceller reagerer på langvarig vægtløshed i rummet. Tidligere har forsøg i laboratorier vist, at 30 procent flere kræftceller dør, når de er påvirket af vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraft.

Men efter flere års forskning ved man stadig ikke, hvorfor det forholder sig sådan. Cellernes ophold i rummet skal derfor hjælpe forskerne til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed.

Håbet er, at det med tiden vil kunne bruges til at udvikle nye lægemidler til brug i kræftbehandling. Ideen er altså ikke, at kræftpatienter på sigt skal sendes ud i rummet.

Efter planen sendes kapslen med kræftcellerne tilbage til jorden om en måned. Herefter kan forskerne gå i gang med at undersøge, hvordan kræftcellerne er blevet påvirket af turen.

Forskningsresultaterne forventes først at ligge klar om et års tid.

Se den vellykkede opsendelse i videoen over artiklen, hvor du også kan høre lektor Thomas Corydon fra Aarhus Universitet fortælle mere om projektet.