Jane Aamund: Jeg vil gerne aflives ligesom mine hunde

Bør aktiv dødshjælp være tilladt i Danmark? Det dilemma er fra tid til anden til debat herhjemme.

Bør aktiv dødshjælp være tilladt i Danmark? Det dilemma er fra tid til anden til debat herhjemme. Ifølge en rapport fra Palliativ Videnscenter synes 71 pct. af danskerne, at det bør være lovligt i Danmark.

Men politikerne siger nej. Derfor er der syge danskere, der tager til Schweiz, hvor assisteret selvmord er lovligt. Senest i januar, hvor Jane Hoffmann, der led af ALS tog til Schweiz for at få afsluttet sit liv.

Nu er debatten genstartet af forfatter Jane Aamund. Hun har i årevis levet med så voldsomme smerter efter gentagne kræftbehandlinger, at hun ikke ønsker at leve mere. Derfor vil hun tage til Schweiz, hvor hun kan blive hjulpet på en såkaldt selvmordsklinik.

- Min mor var fra en indre missionsk familie. De synes, at det er den nemme løsning. At det giver en noget at blive pint og plaget; der oplever man noget specielt. Den holdning har jeg ikke. Jeg vil gerne dø, ligesom mine hunde bliver aflivet, siger Jane Aamund til TV 2.

Hun ønsker aktiv dødshjælp indført i Danmark og siger, at Etisk Råd vender det blinde øje til ved ikke at anbefale det.

- Jeg ville ønske, at de dødslejer jeg har siddet ved, havde været en nem død, hvor de får lidt mere morfin og lidt mere morfin og sover ind. Sådan har det ikke været. De har ligget og skreget ”hjælp mig, hjælp mig. Og sagt til deres pårørende ”hvorfor hjælper I mig ikke? Det kan I ikke være bekendt. Hvorfor svigter I mig her i min sidste time", siger Jane Aamund.