Sygeplejerske: Må lade patienter lugte

Der er pres på de danske sygehusafdelinger, hvor sygeplejerskerne ofte er nødt til at fraprioritere helt basal sygepleje, og det er ubehageligt, fortæller sygeplejerske på Rigshospitalet Ane Herskind Møller til tv2.dk

- Jeg ved, hvad der vil være rigtig godt for patienten, men jeg må gå på kompromis, selvom det kan få konsekvenser.  Det kan være en dag, hvor jeg har så travlt, at jeg ikke kan få vasket dem, der ikke kan vaske sig selv, så de må lugte under armene.

Det er en grundsten i sygeplejen at sørge for, at patienten har det så godt som muligt, og her fylder hygiejne en hel del. Men sygeplejerskerne må altså tage tingene i en prioriteret rækkefølge.

- Det føles overhovedet ikke rart, jeg bliver frustreret, for jeg vil så gerne yde den bedste sygepleje. Det er en rigtig ubehagelig følelse, og det er ikke det, jeg har uddannet mig til.

- Nogle gange kan jeg godt gå hjem med en fornemmelse af, at jeg ikke har gjort det godt nok, og på nogle afdelinger tror jeg det er sådan, at man tager den følelse med hjem hver dag.

Får ikke nuancerne med

Et af de helt store problemer ifølge Ane Herskind Møller er, at der i løbet af en dag går utrolig meget tid med dokumentationsopgaver, hvor hun bruger imellem en halv til en hel time på unødig dokumentation.

- Der er rigtig meget dokumentation, som man skal udføre, og det tager lang tid. Noget er helt klart nødvendigt, den er jeg med på, men der er andre ting, som overhovedet ikke giver mening.

- Vi må for eksempel dokumentere de samme ting dobbelt, så det både findes på papir og digitalt, fordi man ikke må sløjfe papirudgaven endnu, da den digitale journal ikke er færdigudviklet.

Skal risikovurdere om børn kan falde

Ane Herskind Møller forklarer, at når man skal indlægges på et hospital, så skal man som patient igennem en masse indledende undersøgelser, der skal dokumenteres.

- Hele ens sundhedstilstand skal gennemgås, vejrtrækning, ernæring, smerter, om man er faldtruet, hele baduljen. Men der er stor forskel på patienterne, man kan ikke altid lave en standardformular, så får man ikke nuancerne med, som vi kan i sygeplejen, hvor vi tager udgangspunkt i den enkelte patient.

For eksempel skal Ane Herskind Møller, der for tiden arbejder på en børneafdeling, vurdere risikoen for, om et 14 måneder gammelt barn kan falde under sin indlæggelse. 

- Børn på den alder falder jo, det er en del af livet. Men hvis vi krydser af ved ja, som vi egentlig skal gøre, så skal jeg finde et nyt skema frem, og lægge en plan der forebygger, at barnet falder.

Kan godt tænke selv

Ane Herskind Møller kan godt føle nogle gange, at den megen kontrol og dokumentation er til fordi, man ikke fuldt ud stoler på sygeplejerskernes faglighed.

- Man kan jo godt få den tanke, at kontrol er godt, og mere kontrol er dobbelt så godt. Så jeg kan da godt opfatte det sådan, at man tror, vi ikke kan tænke selv og igangsætte de ting, vi er uddannet til.

- Risikoen ved de her standardskemaer er, at det bliver mere bevidstløst, når man bare skal høvle det igennem. Jeg er ikke sikker på, at det er bedre for kvaliteten, og vi kan altså godt tænke selv.

Tilpas dokumentation individuelt

Ved at afskaffe en del af den unødvendige dokumentation, så kan man frigøre mere tid til sygeplejerskerne, og et godt sted at starte er, at lade sygeplejersken vurdere den enkelte patient, mener Ane Herskind Møller.

- Jeg er stor fortaler for, at man indretter skemaer for den enkelte afdeling, med individuelt tilpassede krav. Så får man dokumenteret det, der er nødvendigt til det enkelte afsnit, så man i stedet kan bruge tid hos patienterne. Jeg tror, at jeg vil få frigjort en halv time til en hel time om dagen på den måde.

- Det her er en rigtig vigtig debat at tage. Ressourcerne er rent faktisk til stede, men vi udnytter dem forkert, og det er drønærgerligt for alle parter.

- Det handler nemlig ikke altid om, hvorvidt der er tilført nok ressourcer til systemet, men måden man forvalter ressourcerne på. Jeg synes, vi har et ansvar for, at vi godt kan gøre det anderledes.