Samfund

Lange ærmer kan ende i fyring

Det er "helt ude i hampen" at to kvindelige ansatte på Hvidovre Hospital står til at blive fyret, fordi de på grund af deres religion ikke vil gå i korte ærmer.

Sådan lyder det fra professor i medicinsk mikrobiologi Niels Høiby, der er overlæge på Rigshospitalet, hvor det er tilladt for en mindre gruppe ansatte på en laboratorieafdeling at bære lange ærmer.

- Det er helt forkert at fyre dem. Jeg mener ikke, at der er nogen risiko for patienterne, og hvis de har det problem, kan de give dem overtræksærmer på. Der er ingen faglig begrundelse for at fyre dem, siger Niels Høiby til Politiken.

Han mener ikke, at korte ærmer gavner hygiejnen, som ledelsen på Hvidovre Hospital angiver som baggrund for dilemmaet.

Strid kan ende i fyring

Sagen har stået på siden efteråret, hvor de to muslimske bioanalytikere fik deres første advarsel. Senest er det endt med en såkaldt "i-sinde-skrivelse", som ender med en fyring, hvis kvinderne ikke ændrer adfærd.

Den ene af de to fyringstruede kvinder har forklaret, at hun som god muslim er nødt til at fastholde de lange ærmer i arbejdstiden.

Reglementet om korte ærmer skal alle hospitaler i Region Hovedstaden som udgangspunkt følge, dog kan den enkelte hospitalsledelse selv beslutte hvilke personalegrupper, som er omfattet af reglementet.

Overtræksærmer er ikke en mulighed

Vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, mener, at kravet om korte ærmer er afgørende for at undgå smittespredning og for at opretholde en god hygiejne. Derfor er overtræksærmer ikke en mulighed.

- Når man sidder og arbejder med patienter hele dagen, så går det bare ikke.

- Man skal trække dem op og ned hele tiden for at lave ordentlig håndhygiejne. Man er ansat for at hjælpe patienterne, og det er vilkårene for at være ansat på Hvidovre Hospital. Så er den ikke længere, siger Torben Mogensen.

Han henviser til, at reglerne er baseret på en vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

Sagen er en af de første sager i Danmark om fyring i forbindelse med en religiøs overbevisning.