Samfund

Ny Akkari-bog: Arla betalte sig fra Muhammed-krise

Akkari påstår i ny bog, at Arla indgik aftale om at donere "et betydeligt beløb" til islamiske organisationer.

Mejerigiganten Arla skulle ifølge en ny bog være blevet presset til at betale "et betydeligt beløb" til islamiske organisationer i Bahrain og de Forenede Arabiske Emirater i foråret 2006.

Donationen skulle medvirke til, at det igen blev erklæret religiøst acceptabelt at købe produkter fra Arla, skriver Berlingske.

Påstanden kommer fra den tidligere imam Ahmed Akkari i hans nye bog "Min afsked med islamismen", der udkommer tirsdag.

Ifølge bogen får Akkari refereret aftalen i forbindelse med en religiøs konference i Bahrain i foråret 2006, hvor flere hundrede indflydelsesrige imamer drøftede de kontroversielle tegninger.

- Aftalen, vi efterfølgende fik beskrevet, handlede om, at mejerigiganten skulle donere et betydeligt beløb til et formål efter de lærdes valg. Til gengæld ville de på konferencen udstede en erklæring om, at det nu igen var religiøst acceptabelt at købe de danske, svenske og norske mælkeprodukter, lyder det fra Akkari ifølge avisen.

Han konstaterer samtidig, at det reelt var "ren afpresning forklædt som en handling i troens tjeneste".

Akkari kender dog ikke beløbets størrelse, eller om Arla rent faktisk betalte pengene, fremgår det.

Berlingske skriver, at Arla i april 2006 selv udsendte en pressemeddelelse om, at flere af Arlas produkter fik comeback i Mellemøsten, og at mejerikoncernen besluttede "at støtte aktiviteter, der kan skabe større forståelse mellem verdens religioner og kulturer".

Astrid Gade Nielsen, der er kommunikationsdirektør i Arla, ønsker ikke at kommentere Muhammed-krisen eller Akkaris nye bog.

- Vi har valgt at lægge sagen bag os, og vi kommenterer ikke længere på otte år gamle begivenheder, siger hun til Berlingske.