V: Få de sidste IC4-tog på værksted

Hvis der er den mindste tvivl om passagernes sikkerhed, så må de IC4-tog, der i øjeblikket er tilbage på de danske skinner, køres ud på et sidespor og

Hvis der er den mindste tvivl om passagernes sikkerhed, så må de IC4-tog, der i øjeblikket er tilbage på de danske skinner, køres ud på et sidespor og undersøges nærmere.

Sådan lyder det fra Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, efter det er kommet frem, at Trafikstyrelsen frygter, at IC4-togene kan køre af sporet.

- Lad os få de tog standset, få dem ind på værksted og undersøgt hurtigst muligt. Vi kan ikke tillade, at der på nogen som helst måde kan stilles spørgsmålstegn ved passagernes sikkerhed, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Som TV 2 kunne oplyste i går, frygter Trafikstyrelsen, at IC4-togene har skader i aksellejerne - skader, som er så alvorlige, at togene kan blive afsporede. 64 af de i alt 83 IC4-tog er i forvejen ude af drift - det er dermed 19 tog, der er under skarp observation. I tre tilfælde - senest i marts - har der været brud på forreste aksel-hjulleje.

DSB skal aflevere risikovurdering den 4. april
DSB undersøger fejlen, men vil endnu ikke tage togene ud af drift.

- Hvis der foreligger et notat om, at der er risiko for jernbanesikkerheden, så har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at man lader togene fortsætte. Så må man simpelthen have dem undersøgt grundigt med det samme, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Ligesom da der var en nærved ulykke, fordi man havde problemer med bremseeffekten, siger Kristian Pihl Lorentzen med henvisning til november 2011, hvor DSB måtte indstille al kørsel med IC4, fordi tog to gange var kørt forbi røde stopsignaler.

DSB har nu til på fredag med at komme med en ny risikovurdering af IC4-togene.

- Det overrasker mig desværre ikke, at der nu kommer nye problemer med IC4. Vi er blevet skuffede så mange gange gennem årene. Men når det er sagt, så er det her en dybt alvorlig situation, og der må skrides ind med det samme, siger V-ordføreren.

Han har i forvejen kaldt transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd om IC4-togene på torsdag i næste uge. Kristian Pihl Lorentzen vil her benytte lejligheden til at spørge ministeren om de nye problemer.

- Men jeg går ud fra, at der bliver handlet lang tid før, siger Kristian Pihl Lorentzen.