Samfund

Den er god nok: Danske ulve er ægte

Nu skulle det ligge fast. Ulvene, som de seneste år er blev fundet og observeret i den jyske natur, er rigtige ulve og hverken hunde eller en form for hybriddyr. Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Konstateringen kommer fra Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet (DCE), som analyserer spyt efterladt i bidmærker og ekskrementer fra de formodede ulve.

- Vi har fået lavet en meget omstændelig genetisk analyse på den første ulv, der blev fundet død i Thy. Den analyse kunne netop bestemme, om ulven i Thy var en rigtig ulv, en hund eller en hybrid mellem en hund og ulv. Prøven viste klart, at det ikke var en hybrid. Så jeg kan sige, at Thy-ulven med sikkerhed var en rigtig ulv, siger seniorforsker ved DCE Liselotte Wesley Andersen.

Det indsamlede DNA-spor fra ulvene bliver sammenlignet med DNA-materiale fra en offentlig tilgængelig database, når det drejer sig om selve artsbestemmelsen, og en tysk database, når prøven bestemmes til individ.

Den tyske database har materiale fra tyske ulve gennem de sidste 15-20 år, og databasen ligger angiveligt inde med det mest omfangsrige materiale til individbestemmelse af ulve i Europa

Foruden ulven fra Thy er yderligere tre jyske ulve blevet identificeret ved sammenligning med det tyske DNA-register, oplyser Naturstyrelsen.

Prøverne har desuden vist, at to af ulvene er halvbrødre og stammer fra et ulvekobbel i den tyske delstat Sachsen, mens de to andre stammer fra Polen.