Samfund

Ny rum-opdagelse: Asteroide med ringe fundet

Astronomer er som regel forkælede med spektakulære synsoplevelser, men det er ikke ofte, at de finder overraskelserne i vores eget solsystem. Men i juni sidste år opdagede de imidlertid for første gang nogensinde en asteroide med ringe.

Alle de fire yderste planeter i vores solsytem, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, har ringe. De mest spektakulære ringe, ni sammenhængende hovedringe og tre usammenhængende buer, omkranser Saturn. Ringene rundt om planeten består delvist af støv og sten, men hovedsagligt isblokke i alle størrelser.

Men det er første gang, at man finder ringe om en asteroide. Asteroiden Chariklo blev fundet så sent som i 1997. Med en længde på omkring 250 kilometer er det den største af de såkaldte kentaurer - asteroider som går i bane rundt om solen mellem Saturn og Uranus' baner.

Chariklo har fået sit navn efter en nymfe, en smuk halvgudinde.

Kan føre til at en ny måne dannes

Det er magasinet Nature, som nu kan fortælle om opdagelsen af Chariklos ringe. Opdagelsen blev gjort fra flere observatorier i Sydamerika i juni sidste år. Da passerede asteroiden foran en stjerne, og asteroiden skærmede for en kort stund for stjernens lys, så man kunne se de to ringe.

Ringenes bredde er henholdsvis syv og tre kilometer, og afstanden mellem dem er ni kilometer. Ringene kan være rester fra en tidligere kollision mellem asteroider. Ringene kan vise sig at være et fænomen, som senere fører til at en måne dannes.

Asteroider findes i alle størrelser. Den største af dem er Vega med en længde på 530 kilometer.