Samfund

Det her sker oftere og oftere

En ny undersøgelse fra Naturstyrelsen og Aarhus Universitet viser, at markant flere vilde dyr de seneste år er blevet kørt ihjel på de danske veje.

Forskerne har kortlagt over 30.000 påkørsler af større, vilde dyr – primært rådyr – mellem 2003 og 2012. Indtil 2008 lå påkørslerne årligt på omkring 2700, hvor de pludseligt steg til over 4300 i 2012.

Indberetningerne kommer fra Schweiss-hundeførerne, der bliver kaldt ud til mange, men ikke alle påkørsler. Derfor kan det reelle tal være så højt som 150.000 dræbte dyr i perioden, vurderer forskerholdet.

Som regel giver det bare buler i bilen, men det har også kostet liv.

- Det er både et etisk og et sikkerhedsmæssigt problem, siger biolog Helene Hvid fra Naturstyrelsen til tv2.dk.

På trods af de mange påkørsler stiger bestandene af hjortedyr stadig, så de er ikke noget problem for bestandene af større, vilde dyr. Faktisk er der så mange, at jægere er nødt til at skyde dem for at holde bestandene nede og sunde. Men det er ikke noget argument for at ignorere problemet.

- Vi ønsker stadig at begrænse antallet af påkørsler så meget som muligt, siger Helene Hvid.

- Når de bliver kørt ned kommer de til skade og lider ofte.

Det går ikke kun ud over dyrene. Det er også en hård oplevelse for de bilister, der rammer et dyr. Også når de ikke selv kommer til skade.

- Uanset om det er en hare eller et råvildt, de kører ned, så bliver de fleste mennesker faktisk kede af det, siger Sven Norup, der er vildtkonsulent og skovfoged til Tv2.dk.

- Folk bliver dybt chokerede. Det kan jo være store dyr, og når de så ligger hen over vejen og blinker med øjnene, men ikke kan flytte sig, fordi bagkroppen er ødelagt, så er det en frygtelig oplevelse for de fleste.

Har man ramt et vildt dyr, så skal man ringe til dyrenes vagttelefon på 1812. De kan også tilkalde en Schweiss-hundefører, der kan komme og aflive dyret, hvis der er brug for det.

Undersøgelsen viser, at det især er i morgen- og aftentimerne, at der bliver kørt dyr ihjel. Derfor går Naturstyrelsen også ud med en appel til bilisterne:

- Vær ekstra opmærksomme om morgenen og om aftenen. Især mellem klokken 5-8 og 17-23, siger Helene Hvid.

Stigningen i påkørsler skyldes ikke, at der er kommet flere flere biler på vejene, men at der er kommet markant flere hjorte på kørebanerne.

- De seneste år har samtlige af vores hjortearter været i stigning. Særligt råvildt har haft en eksplosiv vækst, siger Sven Norup, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

Derfor er det bl.a. på Bornholm, i Nordsjælland og i Nordjylland, hvor der er meget trafik og mange rådyr, at der bliver kørt flest dyr ihjel.

- Mange biler og mange dyr giver mange påkørsler, siger Sven Norup.

Vi har tegnet kort, hvor du kan se, hvor mange der bliver kørt ned i nærheden af dig.

Det skal du gøre

  • Vær ekstra agtpågivende i morgen- og aftentimerne mellem klokken 5-8 og 17-23. Der er dyrene mest aktive.
  • Blænd ned, hvis en hjort springer ud foran din bil. Lygterne kan blænde dem, så de bliver stående.
  • Vær forberedt på flere. Især dådyr bevæger sig i flokke, så ser du én, kan der sagtens være flere lige om hjørnet.
  • Har du ramt et dyr? Så ring til dyrenes vagttelefon på 1812. De kan også tilkalde en Schweiss-hundefører, der kan komme og aflive dyret, hvis der er brug for det.

Sådan er undersøgelsen lavet

Naturstyrelsen og Aarhus Universitet har sammen kortlagt 33.605 påkørsler af større vilde dyr i Danmark i perioden 2003-2012.

Op imod 90 procent af indberetningerne er rådyr, men tallene dækker ud over hjorte også over bl.a. ræve og grævlinge. Men altså ikke katte og lignende.

Indberetningerne stammer fra Schweiss-hundeførere, der med GPS har registreret påkørte dyr. De bliver dog ikke tilkaldt hver gang, så det reelle tal vurderes til at kunne være op imod 150.000 påkørsler i perioden.

Indberetningerne er lavet manuelt. Derfor kan enkelte registreringer var tastet forkert. Det samlede datamateriale er dog meget nøjagtigt.

Se flere oplysninger og kort på Naturstyrelsens hjemmeside.