De danske F16-fly: 30 år gamle - men hurtige

På flyvestationen i Skrydstrup er man netop nu ved at gøre klar til at tage til Baltikum for at hjælpe med at patruljere luftrummet efter det blev ved

På flyvestationen i Skrydstrup er man netop nu ved at gøre klar til at tage til Baltikum for at hjælpe med at patruljere luftrummet efter det blev vedtaget på torsdagens møde i det Udenrigspolitiske Nævn.

- Det er et stort maskineri, der skal afsted, man skal tænke på, at når man sender et fly afsted er det ikke bare lige en pilot, der sætter sig op i flyet, og så flyver til Baltikum og lander der, og flyver lidt rundt, siger TV 2 reporter Jens Vermuth Andresen, der torsdagen igennem har besøgt Fighter Wing Skrydstrup.

- Der skal tit 10 – 15 mennesker med for hvert fly der skal afsted, siger han til TV 2 News.

Der skal nemlig specialister med derover, der har forstand på henholdsvis våben, styresystemer og radarsystemer. For selv om Danmarks F16 fly efterhånden har nogle år på bagen, er der tale om nogle avancerede maskiner med masser af udstyr.

Forsvaret fik deres første F16 fly i 1980 – altså for 34 år siden.

- Det er jo nogle fly, som er meget avancerede. De er godt nok meget gamle, men selv om de er gamle, er de bestykket med en masse elektronik, fordi de er blevet opdaterede gennem alle årene. Der er kommet ny elektronik, der er kommet nye våben, for eksempel, forklarer han.

Der er omkring 30 F16 fly i Danmark. For få år siden var der omkring 48, men der er skåret ned i antallet i takt med, at flyene er ”gået på pension”. Men selv om flyene er gamle, kan de altså stadig, forklarer TV 2s reporter.

- De fly, der er tilbage har motorer på 120.000 heste. I løbet af syv minutter kan de komme fra Sønderjylland til København. Det er altså nogle meget avancerede maskiner. Det er nogle meget hurtige maskiner, og det er nogle meget præcise maskiner, siger han.

Om få år skal F16 flyene afløses af helt nye maskiner.   

Disse Nato-lande sender fly afsted til Baltikum

  • Danmark: Seks F16-kampfly
  • USA: Seks F15 kampfly samt et tankfly
  • Storbritannien: Et kampfly
  • Frankrig: Fire kampfly