Samfund

Gennembrud i kampen mod brystkræft

Én ud af ni kvinder får konstateret brystkræft. I Danmark får 4800 kvinder hvert år diagnosen, og 1200 af dem dør af sygdommen.

Men nu har et forskerteam efter mange års intense studier nået en milepæl: Forskerne har fundet frem til de 9 stykker genmateriale, der findes i blodet hos kvinder, der lider af brystkræft.

- Vi har udviklet en blodtest, hvor vi kan se, hvad risikoen er, for at en person har brystkræft, siger Henrik Ditzel, overlæge på Odense Universitetshospital.

I Danmark tilbydes kvinder mellem 50 og 69 år en mammografiscreening. Men problemet er, at halvdelen af de kvinder, der får brystkræft falder uden for den aldersgruppe - og bliver altså ikke automatisk screenet.

Samtidig fanger mammografiscreeninger kun 7 ud af 10 tilfælde af brystkræft.

Men med den nye blodprøve vil alle kunne blive testet hos deres praktiserende læge - og usikkerheden ved screeningerne vil kunne elimineres.

Og selv om blodtesten først er klar til brug om cirka to år, så vækker lægernes gennembrud glæde hos Kræftens Bekæmpelse:

- Tidligere har vi ikke haft en metode, der var så forholdsvis enkel, så følsom og så specifik overfor brystkræft, samtidig med, at den er så lidt indgribende. Det er et fantastisk flot studie, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Han er særligt begejstret for det faktum, at testen kan afsløre en brystkræft på et meget tidligt stadie, da helbredelsesgraden er meget afhængig af, hvor tidlig behandlingen sættes i gang.

Udover blodtesten, som forskerne på Odense Universitetshospital arbejder på, bliver der ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen forsket meget i, hvordan andre kræftformer viser sig i blodet.

- Så jeg tror, vi går en meget spændende fremtid i møde til gavn for alle patienter, siger han.