Samfund

Ekspert: Danmark kan have fået første ulvekobbel i 200 år

Det EU-fredede rovdyr - ulven - er flere gange blevet observeret i Danmark, og nu peger alt på, at vi danskere kan byde vores første ulvekobbel i mere end 200 år velkommen, skriver videnskab.dk.

En gruppe ulveentusiaster i fællesskabet Ulvetracking Danmark har nemlig offentliggjort en række lydfiler med hyl, som ifølge den ledende ulvehylsekspert i England, Holly Root-Gutterigde, meget vel kunne være ulvehyl.

Ved hjælp af et særligt computerprogram har Holly Root-Gutteridge, som er ph.d.-studerende ved Nottingham Trent University, brugt fem måneder på at analysere lydfilerne, som de danske ulveentusiasterne har optaget i Jylland.

Vurderingen fra ulveeksperten lyder på, at der på optagelserne høres hyl fra mindst tre og muligvis fire forskellige ulve. Ud af forskellige ulvehyl mener hun, at der er tale om en voksen han med en dyb "stemme" og en hun med et hyl, der derfor er mere højfrekvent.

Derudover vurderer hun, at det tredje hyl stammer fra en næsten udvokset unge fra sidste år og at der muligvis gemmer sig et hyl fra en fjerde ulv i optagelserne.

Der er dog en lille mulighed for, at hylene stammer fra usædvanligt store hunde, men det skulle i givet fald være hunde i et kobbel, hvilket ifølge Holly Root-Gutteridge gør den teori usandsynlig.

Desuden registrerede Ulvetracking-gruppen den 30. januar 2014 fodspor, der formodentlig var afsat af to ulve, som fulgtes ad.

Ulven var tæt på at blive udryddet i Europa i det 18. og 19. århundrede og derfor er det i dag ulovligt både at jage, indfange eller på anden måde genere dem.

En arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet arbejder i øjeblikket på en plan, som skal beskytte ulve i Danmark. Planen skal i høring i løbet af 2014.