TV: Rejs gennem mælkevejen på din egen sofa
Nu er det blevet lettere at studere vores galakse, Mælkevejen, uden at stå ude og fryse i forårsnatten.
Rumagenturet Nasa har produceret en kæmpemæssig mosaik af over to millioner billeder taget det infrarøde spekter. Fra din computer kan du så zoome ind på et specifikt sted, som du gerne vil se lidt nærmere på.
Billederne i mosaikken er taget over en tidsperiode på ti år med Nasas Spitzer Space Telescope.
- Hvis vi skulle printe mosaikken ud, så ville det kræve et område større end en fordboldbane, siger fotoanalytiker ved Nasas Spitzer Space Science Center i Pasadena i Californien.
- I stedet har vi lavet en digital udgave, som alle kan bruge.
Dækker tre procent af himmelen
Mosaikbilledet er kæmpestort, men dækker faktisk kun tre procent af himmelen. Alligevel dækker det mere end halvdelen af alle stjernerne, som ligger i Mælkevejen, skriver Aftenposten.
Vores solsystem befinder sig ganske langt ude mod kanten i den 'flade' plade, som kaldes Mælkevejen. Mælkevejen er en spiralgalakse, som har flere arme. En af disse arme kaldes Orionarmen, og det er her, vores solsystem findes. Fra vores plads her kan vi se ind over mod midten af galaksen. Med det blotte øje ser vi det hvide slør af stjerner over nattehimmelen. Det ligner mælkedråber - der af navnet Mælkevejen. Med et kamera, som tager infrarøde billeder, kan man se adskillige flere stjerner.
Mælkevejen måler 100.000 lysår fra den ene ende til den anden. Den indeholder muligvis så mange som 400 milliarder stjerner og flere planeter.