Samfund

Børn knokler i miner for at udvinde makeup-ingrediens

Små børn arbejder under farlige forhold for at finde ingredienser, der kan ende i produkter herhjemme.

Der er med "stor sandsynlighed" mineraler udvundet ved børnearbejde i kosmetikgiganten L'Oréals make-up-produkter, som blandt andet forhandles i danske butikker.

Det konkluderer en ny rapport, som er udarbejdet af det undersøgende non-profit-medie DanWatch med finansiering fra Danida, skriver Information.

Sagen drejer sig om mineralet mika, der velegnet som ingrediens i make-up, fordi det skinner.

DanWatch har været på feltstudie i Indiens nordøstlige Jharkhand-provins, der ifølge den lokale delstatsregering er landets førende mika-producent.

DanWatch har i området observeret børn ned til fem år, der "hakker klippeblokkene løs med hammer og mejsel i ulovlige miner med faldefærdige tunneler, mens deres mindre søskende sorterer mika-flagerne".

Ifølge rapporten er arbejdet dødsensfarligt, for "i værste fald risikerer børnene at blive begravet levende, hvis de faldefærdige minehuller kollapser".

Den indiske børnerettighedsorganisation BBA anslår, at omkring 5000 børn arbejder i Jharkands mika-miner, selv om det ifølge indisk lov er forbudt for børn under 14 år.

Børnene tjener typisk 11-17 kroner om dagen. Til sammenligning er mindstelønnen i de lovlige mika-miner 20 kroner om dagen.

Produktet af børnenes arbejde sælges via lokale mellemhandlere til eksportører. Blandt de største opkøbere i området er et kinesisk firma, som efter eget udsagn leverer mika til L'Oréal samt flere andre vestlige make-up-producenter.

- L'Oréal er medunderskriver af FN's Global Compact og er derfor per definition imod børnearbejde, skriver L'Oréals danske pressemedarbejder Sonja Christensen i en mail til Information.

- Virksomheden er stærkt engageret i menneskerettigheder som en del af vores bæredygtighedsstrategi, og vi får løbende foretaget uafhængige audits af vores leverandører for at sikre, at de overholder vores generelle forretningsregler, forsætter hun.

Hun kommer dog ikke ind på, hvordan det hænger sammen med L'Oréals brug af den kinesiske leverandør, skriver Information.