Samfund

Danmark anerkendt som allieret

Danmark bliver om kort tid officielt anerkendt som medlem af de allierede styrker under Anden Verdenskrig. Samtidig hyldes de danske krigssejlere, som kæmpede på De Allieredes side under invasionen af Normandiet på den såkaldte D-Dag den 6. juni 1944.

I en fælles diplomatisk offensiv er det lykkedes en gruppe gamle modstandsfolk i samarbejde med repræsentanter for Kongehuset, den danske ambassade i Paris og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at få ændret den danske status fra Anden Verdenskrig.

Hidtil har den danske samarbejdspolitik med Nazi-Tyskland i krigens første tre år blokeret for en officiel anerkendelse. Men TV2 erfarer, at den franske præsident Francois Hollande nu har taget direkte kontakt til det danske kongehus og inviteret Dronning Margrethe II til den officielle fejring af D-Dag den 6. juni 2014 – 70-året for De Allieredes landgang i Normandiet.

Det sker med Dannebrog vajende side om side med blandt andre Stars and Stripes, Union Jack og Trikoloren.

- Der har længe været tvivl, om Danmark var på de allieredes side, eller vi var en lydstat af Nazi-Tyskland. Men krigssejlerne og modstandsbevægelsen sikrede trods alt i sidste øjeblik, at Danmark blev anerkendt som allieret, siger Jens Ege, formand for Danske Veteraner 1940-45.

Dronning Margrethe II vil repræsentere Kongehuset og deltage på lige fod med blandt andre Storbritanniens dronning Elizabeth og USA's præsident Barack Obama, hvis bedstefar og bedstefarens to brødre deltog ved landsættelsen af De Allieredes styrker på Omaha Beach.

Dronningen flyver derned og vil være sammen på tribunen med seks danske krigssejlere og den officielle danske delegation. Både dronningen og krigssejlerne vil lægge hver en krans på det danske monument.

Desuden har præsident Hollande inviteret en dansk militær delegation under Dannebrog til på Bastilledagen at deltage i 14. juli-paraden på Champs-Élysées.

- Vi er nu anerkendt som allieret, vidunderligt, siger 89-årige Erik Kragelund, som var krigssejler under Anden Verdenskrig og formand for De Danske Krigssejlere.

Det er første gang – og med næsten 70 års forsinkelse – at de danske krigssejlere får fuld anerkendelse af deres indsats, som de har ønsket siden krigens afslutning i 1945.

I løbet af Anden Verdenskrig døde 1.072 af de cirka 6.000 danske søfolk, der sejlede i allieret tjeneste – og over 100 af dem var ikke fyldt 17 år. Det var altså mere end hver sjette og dermed en tabsprocent, der kun blev overgået af U.S. Marines.

Søfolkene var den danske befolkningsgruppe, der led de største tab.