Samfund

Politikere om funktionelle lidelser: Der skal gøres noget nu

Folketingets sundhedsudvalg var onsdag formiddag vært ved en offentlig høring om funktionelle lidelser.

Det vurderes, at omkring 300.000 danskere lider af funktionelle lidelser - mange i så høj grad, at de ikke kan gå på arbejde. Funktionelle lidelser kaldes dermed for Danmarks mest oversete folkesygdom.

Blandt de lidelser, som alle hører under listen over funktionelle lidelser, er, ME - som også er kendt som kronisk træthedssyndrom, piskesmældsskader, irriteret tyktarm og duft- og kemikalieoverfølsomhed.

Flere af patienterne med disse lidelser har i lang tid følt sig overset - blandt andet fordi de danske læger ikke har nok kendskab til sygdommene, som ofte er svære at diagnosticere. Mange er også utilfredse med, at flere forskellige sygdomme er blevet puttet under en og samme diagnose - funktionelle lidelser.

Ingen skal føle sig marginaliserede

Med til høringen var en række politikere fra Folketingets Sundhedsudvalg, og de er alle enige om en ting - der skal gøres noget.

- Der er ingen, der skal føle sig marginaliserede eller skubbet ud af det danske sundhedssystem på grund af deres sygdom. Jeg kan godt forstå patienternes frustration over ikke at blive hørt, men jeg forstår også godt de fagprofessionelles frustrationer over, hvad man skal gøre med patientgruppen, siger Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet til tv2.dk.

Også Hans Christian Schmidt fra Venstre deltog i høringen, og er enig i, at der skal gøres noget nu.

- Vi kan ikke bare sidde på vores hænder og kigge længere. De her mennesker bliver glemt i systemet, og det kan vi ikke have, siger han til tv2.dk, og tilføjer:

- Jeg forstår slet ikke, hvordan det danske sundhedssystem har annekteret diagnosen funktionelle lidelser, når den ikke figurerer i WHO-sammenhænge.

LiseLott Blixt vil nu stille en række spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup om området funktionelle lidelser.

Svært for både patienter og fagpersonale

Det samme vil LiseLott Blixt fra Dansk Folkeparti.

- Det at få en diagnose under paraplyen funktionelle lidelser gør det ikke kun svært for patienterne at få den rette behandling, finde ud af, hvor de står på arbejdsmarkedet og i forhold til eventuel forsikring. Det gør det også svært for fagpersonalet at finde ud af, hvad de har med at gøre, siger hun til tv2.dk.

Hun mener, at man fremadrettet skal være bedre til at lytte til patienterne, og til at skæve til udlandet, når det gælder forskningen på området.

- Det nytter ikke noget, at sundhedssystemet sidder på hænderne og venter på at nabolandene finder evidens for deres forskning. Vi må selv ud af busken, slutter hun.