Samfund

Naboer kæmper mod Utøya-mindesmærke

En voldtægt af naturen, et grufuldt mindesmærke og en turistattraktion. Terrorangrebet på Utøya i Norge den 22. juli 2011 får et nationalt mindesmærke nær øen, men det er naboerne ikke interesseret i, skriver det norske medie NRK.

- Det bliver så iøjnefaldende, at de, der bor her, vil se det hver dag. Der er ingenting, der kan dække det, siger Ole Morten Jensen, der er talsmand for Facebook-gruppen ”Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole”.

Gruppen har på under en uge samlet 600 medlemmer, der kæmper mod mindesmærket, som en enstemmig jury den 27. februar i år kårede som vinder af konkurrencen om at lave et mindested for tragedien på Utøya, hvor Anders Behring Breivik dræbte 69 mennesker. 

Kunstneren bag mindesmærket er svenskeren Jonas Dahlberg. Hans vinderforslag går ud på, at skære en kløft tværs igennem en odde, der ligger med udsigt til Utøya, og det er Facebook-gruppen ”Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole” utilfredse med. Læs mere om Jonas Dahlbergs mindemærke HER:

Mindesmærket skal fungere som en park, hvor folk kan mindes tragedien fra 2011, men det er gruppen ikke interesseret i.

- Vi kæmper lidt med at acceptere, at vi skal mindes den 22. juli hver eneste dag resten af livet. Vi modsætter os ikke at have et mindested på Sørbråten, men i den pompøse tilstand, som det bliver fremstillet, bliver det meget voldsomt, står der blandt andet på gruppens Facebook-side.