Samfund

TV: Se øjeblikket hvor 'astronaut' forsvinder ud i rummet

Mens den Internationale Rumstation er på vej rundt om jorden, åbner døren sig pludselig, og en skikkelse i en russisk rumdragt bliver kastet ud i rummet.

Det ser ud som en scene fra filmen Gravity, men hændelsen man ser på filmen, har faktisk fundet sted.

Tilbage i 2006 sendte Nasa-astronauter en af deres 'kolleger' ud i det, der skulle have været, et syv måneder langt kredsløb rundt om jorden, men som endte med, at 'astronauten' brændte op i atmosfæren.

Heldigvis var 'kollegaen' en brugt rumdragt, som var redesignet til at være en satellit.

Genbrug på højeste plan

Den hjemmebyggede satellit blev sendt ud i rummet af astronauterne Bill McArthur og Valery Tulare, da de begyndte deres seks timer lange rumvandring.

Ideen var angiveligt udtænkt af russerne, som tænkte, at man kunne bygge de gamle rumdragter om til noget nyttigt - i dette tilfælde en satellit. Rumdragten var udstyret med tre batterier, en radiosender og sensorer, der skulle måle temperatur og batteristyrke.

Rumdragt-satelitten sendte data hjem til jorden, og udsendte beskeder, som var blevet indtalt af skoleelever fra hele verden. Satelitten holdt dog kun i to uger, før den fløj ind i atmosfæren og brændte op.

Rumdragts-satelitten var dog et så stort hit, at Nasa forsøgte sig med ideen igen. Denne gang blev mini-satelitten dog pakket ind i en kasse, i stedet for i en brugt rumdragt, skriver Daily Mail.