Samfund

Kollega: Kidnapning er ekstremt ydmygende

Man kan tage alverdens forholdsregler. Men når uheldet er ude, så kan man hverken gøre fra eller til.

Sådan beskriver freelancejournalist Nagieb Khaja den gidselsituation, som journalist og tidligere studievært, Jeppe Nybroe, har været ude for.

Og Khaja ved, hvad han taler om. Han har arbejdet i mange konfliktramte områder i Mellemøsten, og i 2007 gik det også galt for ham. Under en opgave blev han taget til fange af en Taleban-milits.

- Det er ekstremt ydmygende at blive holdt fanget. Ikke at kunne bestemme over sin egen krop og uvisheden om, hvad der skal ske. Men de må ikke vinde over dig psykisk. Det handler om at være proaktiv og positiv, siger han til tv2.dk.

Det lykkedes Khaja og hans fotograf at slippe væk fra deres bortførere dagen efter tilfangetagelse.

Jeppe Nybroe og kollegaen Rami Aysha blev taget til fange i Bakaadalen i det nordlige Libanon, og Nagieb Khaja kender godt til området, som han kalder ’yderst farligt’.

- Det er præget af et stort anarki. Der er militære grupperinger og kriminelle baner i hobetal, og kidnapninger er meget udbredt. Der hersker en skrupelløshed i området, og en udlænding bliver af de kriminelle bliver set som en pengemaskine.

Alligevel mener Nagieb Khaja ikke, at Jeppe Nybroe har handlet dumdristig ved at arbejde uden beskyttelse i området:

- Han har boet i Beirut og kender godt vilkårene og forholdene. Han har helt sikkert søgt alle de informationer, han kunne, og han har allieret sig med en meget garvet journalist. Men når uheldet er ude, er der ikke en skid at gøre, siger han.

Ifølge tv2.dk's oplysninger blev Jeppe Nybroe kidnappet 7. februar, efter han have lejet en bil i Beirut, Libanons hovedstad, hvor han arbejdede som freelancejournalist.

Hvor, han har været holdt som gidsel, er fortsat usikkert - det kan have været i grænseområdet i både Syrien og Libanon.

Ifølge hans familie opholder Nybroe sig ’et sikkert sted’

- Han har det efter omstændighederne godt, men familien vil gerne være i fred, siger broderen, der også er nyhedschef på TV 2, Jacob Nybroe.