Derfor holdt vi gidselsagen hemmelig

Den danske journalist Jeppe Nybroe har gennem den seneste måned været holdt som gidsel i grænselandet mellem Syrien og Libanon. Hvilket TV 2's øverst

Den danske journalist Jeppe Nybroe har gennem den seneste måned været holdt som gidsel i grænselandet mellem Syrien og Libanon.

Hvilket TV 2's øverste ledelse godt har været klar over, selvom hverken TV 2 eller andre medier har omtalt sagen.

- Vi har kendt til sagen ganske længe af den simple årsag, at Jeppe Nybroe’s bror er Jakob Nybroe, der er nyhedschef på TV 2. Selvom vi har forsøgt at behandle det her som en hvilket som helst anden sag, så har det været vanskeligt. Men vi har taget nogle forholdsregler: Jakob Nybroe ønskede selv at få orlov, så han kunne håndtere den her sag på familiens vegne, og jeg bevilligede orloven med det samme, siger Michael Dyrby, der er nyhedsdirektør på TV 2.

Hvilket også betød, at Jacob Nybroe med sikkerhed var helt ude af dækningen af gidseltagningen - uanset sagens udfald.

- Vi har ikke holdt sagen hemmelig, fordi Jakob Nybroe er chef. Vi har behandlet den her sag, som vi ville håndtere alle andre gidselsager, siger Michael Dyrby og henviser til, at der er tale om både etiske, moralske og journalistiske overvejelser.

Hvilket i sidste ende betyder, at så længe, en gidseltagning foregår, så omtaler TV 2 ikke sagen, med mindre vægtige, journalistiske argumenter taler for det.

- Det har vi også gjort i lignende tidligere gidselaffærer, siger Michael Dyrby.

Torsdag blev Jeppe Nybroe efter længere tids forhandlinger med gidseltagerne løsladt præcis en måned efter, at han 7. februar blev taget til fange sammen med en libanesisk-palæstinensisk kollega. Forhandlinger, hvis art TV 2 dog ikke har kendskab til.

Ifølge Politiken var Jeppe Nybroe sammen med kollegaen, Rami Aysha, ved at forberede et indslag om kidnappere i Arsal, da de selv blev taget til fange.

- Mens han blev holdt fanget, troede han, at han var i Syrien, men det ved vi ikke med sikkerhed. Han kan både have været i Syrien og i Libanon, siger Jeppe Nybroes bror, Jacob Nybroe, til TV 2.

Fra Udenrigsministeriet er der fortsat ingen officielle kommentarer om sagen – ligesom familien ikke ønsker at uddybe situationen eller de forhold, gidslerne blev holdt fanget under.

Jacob Nybroe bekræfter, at 40-årige Jeppe Nybroe efter omstændighederne har det godt – og at han nu befinder sig et sikkert sted.

Om der har været tale om en løsesum – og i givet fald af hvilken størrelse – ønsker han ikke at kommentere.

- Han har det efter omstændighederne godt, men familien vil gerne være i fred, siger Jacob Nybroe til TV 2.

En lokal journalist i Libanon oplyser til tv2.dk, at man var klar over, at en nordisk og en lokal journalist var taget til fange, og at den almindelige formodning var, at gidseltagerne var en lokal klan, som gik efter løsepenge.

- Hvis de er løsladt i aftes, er de formentlig i Beirut hos efterretningstjenesten nu. Sådan plejer det at være, siger den libanesiske journalist til tv2.dk.

En række andre medier har ligesom TV 2 været klar over, at Jeppe Nybroe blev holdt fanget – men sagen blev først beskrevet fredag ved frokosttid, da det var uden tvivl, at den 40-årige journalist var i sikkerhed.

Jeppe Nybroe har tidligere været udsendt i krigszoner for DR, hvor han også var nyhedsvært. I 2007 måtte han dog gå på tvungen orlov i 2007, efter han blev taget i at have manipuleret med fakta.

For to år siden arbejdede Jeppe Nybroe som nyhedsdirektør for den libyske tv-station Libya Alhurra TV.