Læges opråb: Presset på akutmodtagelse er for stort

Alt for mange patienter bliver fejlhenvist til akutmodtagelsen på de danske sygehuse.
Det mener læge og formand for Forum for Yngre Almen Medicinere Christian Vøhtz, der fortæller, at han oplever kollegaer, der er tæt på at bukke under for det store pres på akutmodtagelsen.
- Vi møder ind til en akutmodtagelse, hvor der venter en masse patienter, og der er kun et at gøre, og det er at starte fra en ende af. Så der er et alvorligt pres, og der er ikke tid til at fordybe sig i den enkelte patient.
- De sidste to måneder kan jeg se, at der har været så stort et pres, at der er grundlag for stress og udbrændthed. Jeg kan se, at mine kollegaer ikke føler, at de kan passe deres arbejde godt nok, siger han til tv2.dk
Flere speciallæger på akuttelefonen
Årsagen til det store pres på akutmodtagelsen skyldes ifølge Christian Vøhtz, at alt for mange patienter bliver henvist dertil, når de ringer til akuttelefonen på 1813.
- Hele visitationen skal laves om, for når man ringer ind til 1813, så bliver rigtig mange henvist til en lægelig vurdering på akutmodtagelsen, selvom de ikke har brug for det.
Et af de helt store problemer er, at der ikke sidder nok speciallæger i almen medicin på akuttelefonen 1813, men derimod mange sygeplejersker, som man ikke kan forvente har den samme ekspertise som speciallægerne.
- Sygeplejerskerne laver et 100 procent ordentligt arbejde, men man har undervurderet, hvor vanskelig en opgave det er at danne sig et billede af, hvad folk fejler over telefonen.
- Det er noget, man først lærer til sidst i sin uddannelse som praktiserende læge, og der har man været under uddannelse i 15 år, så det er en rigtig vanskelig opgave.
Ændr systemet inden det bryder sammen
Efter afskaffelsen af lægevagten, har sygehusenes akutmodtagelse overtaget opgaven med de mindre akutte patienter, men den praksis bør laves om hurtigst muligt, mener Christian Vøhtz.
- Jeg synes, at det er et meget alvorligt problem, vi står med, for vi har en akutmodtagelse, der kører på pumperne, og det kan ikke fortsætte i særlig lang tid. De ansatte bliver syge, stressede og i sidste ende udbrændte.
- Man bliver nødt til nu at erkende, at det her system har alvorlige brister og svagheder. Vi bliver nødt til hurtigst muligt, at få ændret systemet, så det ikke bryder helt sammen.
Derfor foreslår Christian Vøhtz at akuttelefonen udelukkende varetages af speciallæger i almen medicin på, og at man ikke henviser patienterne til akutmodtagelsen, men et andet område på sygehusene.
- Hele håndteringen af 1813 skal være udenfor akutmodtagelsen hvor de alvorligt syge er, for sygehusene er til at håndtere svær og livstruende sygdom, og når man også skal håndtere en kæmpe gruppe patienter med lettere problemstillinger som kortvarig febe , så bliver det svært. Det må gerne ligge på sygehuset, men de skal ikke sidde i samme rum, som de alvorligt syge.