Samfund

Sådan ser volden mod kvinder ud i Danmark og i Europa

Danmark topper på flere kedelige parametre i en ny undersøgelse om vold mod kvinder i EU-landene. Se her hvor.

En stor undersøgelse i de 28 EU-lande sætter fokus på vold mod kvinder, og her indtager Danmark flere ubehagelige topplaceringer.

* Hver tredje danske kvinde (32 procent) har oplevet fysisk eller seksuel vold i et parforhold. EU-gennemsnittet er 22 procent. Den fysiske vold består hovedsageligt af skub og slag.

* Danmark er det land i EU, der har den højeste procentdel (40 procent) af kvinder, der siden de var 15 år, har oplevet fysisk eller seksuel vold begået mod dem af en, der ikke var deres partner. Herefter følger Holland (35 procent) og Sverige (34 procent).

* Det anslås, at 13 millioner kvinder i EU har oplevet fysisk vold i løbet af året op til undersøgelsen. Det svarer til syv procent af alle kvinder mellem 18 år og 74 år.

* En ud af 10 kvinder i EU's lande har været udsat for en form for seksuel vold. En ud af 20 er blevet voldtaget.

* Fire ud af fem danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet sexchikane. Kun Sverige ligger højere med en andel på 81 procent af kvinderne.

* I alt regner man med, at mellem 83 millioner og 102 millioner kvinder i EU-landene har oplevet sexchikane. Det svarer til mellem 45 og 55 procent.

* 35 procent af danske kvinder har oplevet psykisk vold fra en nuværende partner, hvilket er det tredjehøjeste tal i EU. De er eksempelvis blevet ydmyget, truet eller låst inde. Gennemsnittet for alle lande er på 23 procent.

* Danske kvinder er sammen med lettiske kvinder ifølge undersøgelsen dem, der blev udsat mest for psykisk vold i et parforhold i hele EU. Det gælder 60 procent af kvinderne.

* Sammen med Belgien, Tyskland og Finland melder danske kvinder om den højeste hyppighed af stalking. Det gælder 24 procent af kvinderne, siden de fyldte 15 år.

* Undersøgelsen er den hidtil største om vold mod kvinder i EU. I alt er 42.000 tilfældigt udvalgte kvinder i alderen 18 år til 74 år blevet interviewet.

Kilde: Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder FRA's rapport "Violence against Women Survey"