Samfund

Saudi-Arabiske medier: Danske halal-regler kan ende i boykot

17. februar trådte en ny bekendtgørelse i kraft, der betyder, at danske slagterier ikke længere kan søge om dispensation til at droppe bedøvelsen ved religiøse slagtninger.

Den bekendtgørelse skabte kritik fra Det Islamiske Trossamfund og Det Jødiske Samfund i Danmark, og nu har historien også ramt Saudi-Arabien.

Her har flere større medier som arabnews.com og Al Jazeera taget temperaturen hos den brede befolkning, muslimske lærde og bloggere, og de beskriver nu, hvordan bekendtgørelsen har skabt ”ramaskrig” i kongeriget.

Flere af medierne spekulerer i, om bekendtgørelsen kan ende ud i et regulært boykot af dansk kød, som flere nu forslår.

Stop kødimport

En af de muslimske lærde, der ønsker et boykot, er Fouad Tawfik.

- Muslimske lande skal stoppe med at importere kød fra Danmark, så længe landet ikke tillader islamisk slagtning, siger han til arabnews.com.

Samtidig spredes historien også på blogs, hvor der ligeledes opfordres til boykot:

- Den danske beslutning burde få os til at tænke mere proaktivt, siger en af bloggerne, Zaid Khan, der mener, at importen af dansk kød skal stoppes.

Mediet arabnews.com citerer også rejseselskabet Fursan Group, der påpeger, at mange muslimer måske vil genoverveje en eventuel tur til Danmark.

Diplomat maner til ro

Souschef på den danske ambassade i Saudi-Arabien, Fikre El-Gourfti, har forsøgt at gyde olie på vandene over for Arab News.

- Desværre er den danske beslutning blevet fejlfortolket af medierne som om, det var rettet direkte mod halal-slagtning, siger han.

Også på twitter har de nye halal-regler skabt debat, og her bliver Muhammed-krisen igen hevet op, mens flere også smider girafkortet.

- Det er hyklerisk af dem. De slagter giraffer offentlig for at fodre dem til løver, og samtidig forbyder de religiøs slagtning, hvilket er en klar overtrædelse af religiøs frihed, siger en borger til til arabnews.com.

Tv2.dk arbejder på at få en kommentar fra den danske ambassade i Saudi-Arabien og fødevareminister Dan Jørgensen

dan

Ændringerne på området kommer efter, at den tidligere fødevareminister Karen Hækkerup i august sidste år krævede, at al rituel slagtning uden bedøvelse i Danmark skulle forbydes.

Nuværende fødevareminister Dan Jørgensen har forsvaret de nye regler og argumenteret for, at bliver taget hensyn til religiøse forskrifter for slagtning, men at det ikke må gå forud for dyreetikken.