Samfund

Eksperter: En pakke cigaretter bør koste 100 kroner

Det skal være dyrere og sværere at få adgang til smøger, mener sundhedseksperter fra Vidensråd for Forebyggelse, som er kommet med en række forslag, der skal gøre danskerne sundere. Det skriver Berlingske.

Eksperterne foreslår blandt andet, at prisen på en pakke cigaretter bliver sat op til 100 kroner. Desuden skal det kun være en forretninger med en særlig licens, der kan sælge tobak.

Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse, siger til Berlingske, at på trods af en skærpet rygelov, kan der gøres meget mere, end tilfældet er i dag.

- Ikke mindst er der stadig alt for mange, som ryger, selv om rygning koster 14.000 dødsfald om året. Hér bør sættes langt mere markant ind - blandt andet ved at sætte priserne op, som vi ved vil virke, siger han.

Ifølge Morten Grønbæk har det haft en effekt i Norge, hvor antallet af unge rygere er faldet, efter prisen på cigaretter er blevet sat op til 100 kroner.

Forslagene, der også omfatter en mindstepris per genstand alkohol, blive præsenteret på en konference på Christiansborg mandag.

Det sker kort tid efter, at regeringen præsenterede syv nationale sundhedsmål.

Der er dog ikke den store politiske opbakning til de nye forslag.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) siger til Berlinske, at en mindstepris på alkohol og en forhøjelse af cigaretafgiften "måske" vil få nogen til at skrue ned for forbruget.

- Men jeg har meget svært ved at se for mig, at man fra den ene dag til den anden skulle mere end fordoble prisen på en pakke cigaretter. Vi har i regeringen ingen planer om at hæve afgiften på cigaretter, siger han.

Venstres medlem af sundhedsudvalget, Finn Thranum, er også afvisende. Han mener, at man i stedet skal "arbejde med folks motivation og med oplysning".