Kig op - Jupiter står højest på himmelen

16x9
Jupiter tager 12 år om at rejse rundt om solen Foto: Scanpix

Danske stjernekiggere behøver ikke at knibe øjnene sammen for at få et blik af planeten Jupiter for øjeblikket. Fra den 1.

Danske stjernekiggere behøver ikke at knibe øjnene sammen for at få et blik af planeten Jupiter for øjeblikket. Fra den 1. marts kommer planeten til at stå højest på himmelen indtil år 2026, hvor den igen kommer til at stå i samme position.

Hvis man kigger op, så kan man se planeten med det blotte øje, og hvis man bruger en kikkert, så kan man faktisk se endnu mere.

- Hvis man bruger for eksempel en fuglekikkert, så kan man også se Jupiters fire måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto. Og hvis man har en lille stjernekikkert, så kan man faktisk også se de skyformationer, der ligger rundt om planeten, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU til tv2.dk.

Han fortæller, at man faktisk kan se Jupiter, som er en af de klareste himmellegemer, fra Jorden det meste af året. Planeten er skjult omkring en måned om året.

- Faktisk stod Jupiter klarest den 5. januar, hvor den var tættest på jorden.

Grunden til at Jupiter først kommer til at stå så højt på himmelen igen i år 2026, er, at Jupiter tager 12 år om at rejse rundt om solen.

Planet af gas med kerne af sten
Jupiter er solsystemets største planet,  som er cirka 318 gange tungere end Jorden. Størstedelen af planeten består af gas, så den har ingen fast overflade.

- Men vi mener, at den inderste kerne af planeten er lavet af sten, siger Michael Linden-Vørnle, som tilføjer, at hans arbejdsplads, DTU, er med i det projekt, hvor en rumsonde skal indsamle data fra planeten.

- Vi har blandt andet leveret det udstyr, som skal måle planetens magnetfelt.

Sonden Juno forventes at ankomme til Jupiter i 2016, hvor den skal lave undersøgelser i et år.