Samfund

Eksperter til forældre: Farligere at droppe vaccinen

Børn har risiko for at udvikle aluminiumsallergi, når de bliver vaccineret som en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Men der er ingen grund til at frygte konsekvenserne. Og derfor er der heller ingen grund til, at nogle forældre dropper at vaccinere deres børn.

Enhedschef ved Sundhedsstyrelsen, Henrik Jensen, fortæller til tv2.dk, at bivirkningen er kendt, men sjælden og ikke farlig eller alvorlig.

- De sygdomme, der bliver vaccineret imod er så alvorlige, at bivirkningerne er en lille ting ved siden af. Og oftest vokser børnene også fra allergien.

Flere forældre har henvendt sig til tv2.dk fordi, de er utrygge ved vaccinationerne og har valgt at droppe dem. Deres børn har udviklet aluminiumsallergi, som viser sig ved udslæt, kløe og ømme knogler.

Forsøger ikke at skjule noget

Men ifølge Henrik Jensen er det nødvendigt at tilsætte aluminium i vaccinerne.

- Det er ikke noget, vi forsøger at skjule. Man tilsætter aluminium for at øge vaccinernes effekt. Så det giver ganske god mening, siger han og tilføjer:

- Når vi skal vurdere lægemidlerne, så opvejer vi fordele og ulemper. Og i tilfældet med børnevaccinerne, der er fordelen ved at tilsætte aluminium større end ulemperne.

Henrik Jensen siger til tv2.dk, at han forstår forældrenes bekymring.

- Sådan skal forældre reagere. Og selvfølgelig er kløe og udslæt generende. Men det er en kendt bivirkning. Den er sjælden og ikke farlig. Og i langt de fleste tilfælde fortager den sig.

Alvorligt at droppe en vaccine

Hvis man alligevel overvejer at fravælge vaccinerne, så skal man søge råd hos egen læge inden, siger Henrik Jensen.

- Det er alvorligt at droppe en vaccine. Og Sundhedsstyrelsen anbefaler det bestemt ikke. 

Hos både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut frygter man epidemier og udbrud af de frygtede børnesygdomme, hvis forældrene dropper vaccinationerne.

Senest er en 12 måneder gammel dreng fra Amager blevet smittet med mæslinger.

- Lige nu bliver omkring 90 procent af danskerne vaccineret. Men hvis vi ikke når en 95 procent vaccinationsdækning, så vil vi fortsat se epidemier i Danmark. Vores råd er, sørg for at få dine børn vaccineret, siger overlæge ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, til tv2.dk.

Ifølge Sundhedsstyrelsen så ligger aluminiumsindholdet i vaccinerne under grænsen, som er opstillet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Hvad er din erfaring med vaccinationer? Fortæl din historie til journalist Anne Schøning Christensen på ansc@tv2.dk.

Børnevaccinationsprogram

- Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ni infektionssygdomme. Piger kan desuden vaccineres mod livmoderhalskræft:

1. Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse

2. Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion

3. Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn 

4. Polio, der kan medføre blivende lammelser

5. Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b), der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse

6. Pneumokoksygdom (forårsaget af visse pneumokoktyper), der kan medføre blodforgiftning og meningitis

7. Mæslinger (morbilli), der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse

8. Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén

9. Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader

10. Livmoderhalskræft 

Kilde: Statens Serum Institut