Samfund

Institut advarer om mæslingeudbrud

Statens Serum Institut (SSI) advarer om nyt udbrud af mæslinger.

Overlæge ved instituttet, Kåre Mølbak, fortæller til tv2.dk, at senest er en 12 måneder gammel dreng fra Amager blevet smittet med den farlige sygdom.

- Vi frygter, at flere kan være smittet, da drengen har opholdt sig i venteværelse med andre børn og voksne hos egen læge, hos lægevagten og i forbindelse med indlæggelse på Hvidovre Hospital.

Ifølge Kåre Mølbak bliver udbruddet fulgt tæt.

- Det er en sygdom, som kan være meget alvorlig. Og den kan hurtigt brede sig. Embedslægerne er i gang med at sikre sig information om flere patienter, der kan være smittet.

Mæslinger er ifølge Kåre Mølbak den mest alvorlige af børnesygdommene. Bliver man ramt af sygdommen er der risiko for, at der kan følge alvorlige komplikationer med - blandt andet hjernebetændelse.

- På verdensplan er den årsag til, at 100.000 børn hvert år dør, siger han.

I Danmark har man gennem flere år vaccineret børn mod mæslinger i forbindelse med MFR-vaccinen. Ifølge Kåre Mølbak resulterede det i, at man gennem flere år ikke så tilfælde af mæslingeudbrud. Men gennem de seneste år bliver danskere jævnligt smittet. 

- Det vil i meget gerne undgå. Men vi skulle gerne have et større antal danskere til at vaccinere sig. Lige nu bliver omkring 90 procent af danskerne vaccineret. Men hvis vi ikke når en 95 procent vaccinationsdækning, så vil vi fortsat se epidemier i Danmark, siger Kåre Mølbak.

Den 12 måneder gamle dreng fra Amager, som nu er smittet med mæslinger, er ifølge Statens Serum Institut ikke vaccineret, på grund af hans lave alder.

I et forsøg på at bekæmpe smitten bliver den lokale embedslæge orienteret, når der er påvist mæslinger. Det er så embedslægens opgave at orientere familien og dens omgivelser, f.eks. daginstitutioner, om smitterisikoen og muligheden for at blive vaccineret, hvis man ikke allerede er blevet det.

Mæslinger

- Siden 1987 er alle børn blevet tilbudt en gratis MFR-vaccination, som blandt andet dækker mæslinger.

- I vaccinationsprogrammet skal børn vaccineres to gange. Første gang når barnet er 15 måneder. Og anden gang når barnet er fire år.

- MFR-vaccinen er frivillig.

- Mæslinger findes stadig udbredt i Europa, og antallet af registrerede tilfælde er firedoblet i årene 2010-11 sammenlignet med 2008-9.

Kilde: Statens Serum Institut.