Amy-sag kan ophæve danske adoptioner

En etiopisk mor og hendes 14-årige datter Amy Steen kan vende op og ned på det danske adoptionssystem. Moderen går nemlig tirsdag rettens vej for at

En etiopisk mor og hendes 14-årige datter Amy Steen kan vende op og ned på det danske adoptionssystem.

Moderen går nemlig tirsdag rettens vej for at få ophævet de danske adoptivforældres ret til Amy.

- Jeg vil gøre både de etiopiske og de danske myndigheder opmærksomme på, hvad mine børn er blevet udsat for og have dem fjernet fra deres adoptivforældre. Derfor er jeg gået rettens vej, siger Genet Kedir til TV 2.

Den 14-årige Amy kom til Danmark fra Etiopien i 2009. Sammen med sin dengang etårige lillesøster var hun blevet adopteret af et dansk forældrepar, da deres biologiske mor var HIV-smittet og meget fattig.

Men forholdet til adoptivforældrene blev aldrig godt, og hun kom i plejefamilie, mens søsteren blev hos adoptivforældrene. Næstved Kommune fjernede på et tidspunkt Amy fra plejefamilien og anbragte hende på et bosted, men efter et længere tovtrækkeri fik hun lov til at komme tilbage til plejefamilien. I dag har hun ingen kontakt til adoptivforældrene.

Amys sag er blevet beskrevet i hundredevis af artikler, men indimellem har hun svært ved at tro, at de handler om hende.

- Jeg tænker: Nøj, et liv. Nogle gange kan jeg ikke tro, at det er mig selv.

Selv håber Amy, at retssagen ender med, at hun kan blive permanent hos plejefamilien, og at kommunen og adoptivforældrene får mindre magt over hendes liv. Episoden med tvangsfjernelsen har nemlig sat dybe spor i den unge pige:

- Jeg kan ikke være alene hjemme, fordi jeg har angst. Jeg er bare bange og ikke tryg nok, siger hun.

- Det vil betyde rigtig meget, hvis hun (hendes biologiske mor, red.) kan få lov til at bestemme over mig.

Skulle hendes biologiske mor vinde retssagen i Etiopien, tager hun sagen videre til Danmark.

Den danske adoptionslovgivning giver faktisk mulighed for at få annulleret en adoption, og skulle Amys mor vinde sagen, kan det få konsekvenser for den måde, det danske adoptionssystem er indrettet, mener Tyge Trier, advokat med speciale i adoptionssager:

- Juridisk er vi ude i nyt land med Amy-sagen. Jeg mener ikke, vi har haft en lignende sag herhjemme. Kommer der en afklaring omkring retspraksis, så kan det også få konsekvenser for andre adoptionssager, siger han til TV 2.

Skulle Amys biologiske mor vinde sagen, har Amy dog ingen planer om at flytte tilbage til det land, hvor hun er født:

- Jeg bliver i Danmark, hvor jeg har venner og skole. Jeg vil gerne på besøg i Etiopien, men jeg hører hjemme i Danmark, siger Amy Steen.

Amys adoptivforældre ønsker ikke at kommentere sagen - til gengæld fastholder kommunen, at man fortsat arbejder på at få etableret en eller anden form for samvær mellem Amy og adoptivforældrene.