Samfund

Strandet hval er i live - får lov at dø

Lørdag strandede en stor kaskelothval ved Henne Strand nord for Esbjerg. Og søndag skete det igen.

Men selvom den nye kaskelothval er levende, så er der ikke meget, de danske myndigheder kan gøre for at redde den. Det fortæller den lokale skovrider Ulrik Lorentzen til tv2.dk.

- Det ligger udenfor vores kompetencer at gøre noget for at redde den her hval. Vi skal ikke ud at svømme efter den, for vi kan se, at den ligger relativt langt ud i vandet lige nu. Vi må derfor afvente situationen, fortæller han til tv2.dk.

- Det er et kæmpe dyr, vi har med at gøre, og vi kan se på erfaringerne i den henseende, at det er svært at hjælpe den, lyder det.

Hvis det bliver muligt, så skal den nye hval bjærges - ligesom den, der strandede lørdag noget tættere på kysten.

- Vi skal have hvalen fra lørdag transporteret væk fra stranden, så vi i ro og mag kan få lavet de undersøgelser, der skal til.

- Det her er jo et relativt sjældent dyr, som vi ikke ser strandet så ofte. Derfor pådrager det sig en vis opmærksomhed fra forskningen. Det handler om at få det bedste ud af det, når nu det er gået galt for så stort og flot et dyr, fortæller Ulrik Lorentzen.

Det kan virke besynderligt, at to kaskelothvaler strander med 700 meters mellemrum to på hinanden følgende dage. men det undrer ikke hvalekspert Thyge Jensen, der søndag har været ude for at besigtige de to hvaler.

- Der er ingen, der ved, hvorfor det sker. Men vi har set det mange gange før. Der er noget socialt i hvaler, og det kan være derfor, de strander stort set samme sted. Men det er ikke til at give en præcis årsag til det, fortæller Thyge Jensen til tv2.dk.

Hvalerne er allerede blevet et stort tilløbsstykke. Der er således mange mennesker på stranden, hvilket du kan se i videoklippet øverst og også fremgår af politiets tweet herunder.