GUIDE: Undgå skadelige kemikalier i hverdagen

Et stigende antal giftige stoffer, der bliver brugt i industrien, er en vigtig årsag til det stigende antal børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser. Det viser et nyt studie fra SDU, der påpeger, at vores hjerner allerede udsættes for de skadelige stoffer fra fosterstadiet.

Ifølge den nye undersøgelse drejer det sig blandt andet om pesticider, som blandt andet findes i frugt og grønt. Perfluorerede stoffer, der findes på overfladen af vandafvisende materiale som regntøj og gummistøvler, og Phthalater, også kendt som blødgørere, der bruges til at blødgøre plast og regntøj og hospitalsudstyr som plastikslanger og tuber. Phthalaterne findes blandt andet også i noget legetøj.

Du kan selv gøre noget for at undgå disse stoffer:

Undgå legetøj med kemi:

- Pas på blød plastik. Legetøj af blødt plastik købt før 2007 bør ikke gå i arv, da det kan indeholde hormonforstyrrende ftalater.

- Køb legetøj med næsen. Lugter legetøjet af kemi, når du får det ud af emballagen, så lad det dampe af udendørs før brug. Parfume hører heller ikke hjemme i legetøj, da det kan give allergi.

- Hiv og vrid i legetøjet. Prøv legetøjet af i butikken ved fx at hive i snore og vride det. Falder der dele af eller smitter farven af, så lad være med at købe det.

- Køb ulakeret trælegetøj i massivt træ. Det kan være en fordel at vælge det ulakerede legetøj, da mange af skadelige stoffer findes i lakken. Gå også efter legetøj lavet i massivt træ, da der kan være giftige stoffer i limen i finér eller spåntræ.

- Vask nyt legetøj. Meget legetøj kan tåle en tur i vaskemaskinen eller bør vaskes i hånden før brug. Det er dog ikke alle problematiske stoffer, der kan vaskes ud, men nogle kan.

- Køb alderssvarende legetøj. Legetøj der er målrettet til børn under 3 år skal leve op til flere krav end andet legetøj.

Undgå frugt og grønt med pesticider:

- Køb økologiske fødevarer.

- Spis årstidens frugt og grønt, som er sprøjtet mindre.

- Hvis du ikke køber økologisk, så vælg frugt og grønt fra Danmark. 84 procent af dansk konventionelt dyrket frugt og grønt er giftfrit, og det, der har gift på, har også færre forskellige pesticider på sig.

- Undgå at børn sutter på skrællen af for eksempel æbler og pærer.

- Skyl frugt og grønt med vand inden du spiser det.

- Brug kun reven skal i maden fra Ø-mærkede citrusfrugter.

Undgå perfluorerede stoffer i hverdagen:

- Gør jævnligt rent. De såkaldte per-fluorerede stoffer bliver slidt af møbler, tøj og sko over tid og blander sig med støv og nullermænd. Gør gerne rent 1 gang om ugen.

- Vask hænder. På den måde vil du vaske fluorstofholdiget støv af.

- Brug bil- og skivoks uden flourstoffer. Der findes voks uden fluorforbindelser, så spørg efter det i forretningen.

- Når du selv skal imprægnere. Undgå at imprægnere dine vinterstøvler, hvis de i virkeligheden kan komme tørre gennem sne og sjap med jævnlig brug af læderfedt. Skal støvler eller skitøj have en gang imprægnering, så gå efter produkter uden fluorstoffer. Anvend midler, der er baseret på en blanding af voks og paraffin. Brug pumpe frem for spray, og imprægnér altid udendørs.

- Spis af en tallerken - ikke direkte fra emballagen. Pizzabakker og anden fødevareemballage, som er fedtafvisende, indeholder højst sandsynligt fluorstoffer. Køber du en pizza, kan du med fordel lægge den på en tallerken, så snart du kommer hjem. Undlad endelig at skrabe det af, der sidder fast i låget – den varme ost kan have suget fluorstofferne til sig.

- Undgå engangsservice.

- Køb svanemærket. Møbler, tekstiler og madpapir med Svanen må ikke indeholde fluorstoffer. Svanemærkede møbler kan være svære at finde, men eksempelvis har den svenske møbelforretning Norrgavel udelukkende svanemærkede møbler.

Kilde: Forbrugerrådet og DTU