Flere kemikalier kan skade børns hjerner

To førende eksperter fra henholdsvis Syddansk Universitet og Mount Sinai Hospital i USA advarer nu om sammenhængen mellem giftige stoffer og børns udvikling, skriver Information.

- Dels har vi fundet, at flere stoffer er giftige for hjernens udvikling, dels har vi nu mistanke om, at endnu flere stoffer kan have samme effekt, siger Philippe Grandjean til avisen.

Han er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og hovedforfatter på studiet, hvis konklusioner offentliggøres lørdag i det førende tidsskrift The Lancet.

Antallet af børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser er stigende, og en vigtig årsag skal findes blandt giftige stoffer, som vores hjerner udsættes for allerede fra fosterstadiet, viser det nye studie.

- Vi kontrollerer ikke de giftige kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn - specielt hjernen, som under udviklingen er utroligt sårbar over for giftstoffer, siger Philippe Grandjean.

Blandt de mest skadelige stoffer er de allerede kendte bly og kviksølv, men listen tæller også opløsningsmidler og sprøjtegifte, der findes i vores tøj, møbler og madvarer.

Konsekvensen er ifølge professoren, at næste generation bliver langsommere til at opfatte og reagere, klarer sig dårligere i skolen og ikke kan udnytte deres hjerner optimalt.

Han foreslår, at der etableres en international strategi, der skal sikre, at industrikemikalierne ikke er skadelige for børns udvikling.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil bruge de nye forskningsresultater til at lægge pres på i de kommende drøftelser i EU's REACH-udvalg om, hvornår virksomheder skal undersøge skadepåvirkningen af deres produkter.

- Det her skal drøftes på internationalt plan og først og fremmest i EU, siger hun til Information.