Samfund

Autisme-foreningen om undersøgelse: En storm i et glas vand

En ny undersøgelse fra SDU viser, at et stigende antal giftige stoffer, der bliver brugt i industrien, er en vigtig årsag til det stigende antal børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser.

Det drejer sig blandt andet om pesticider i frugt og grønt, såkaldt perfluorerede stoffer, der findes på overfladen af vandafvisende materiale som regntøj og gummistøvler, og phthalater, også kendt som blødgørere, der bruges til at blødgøre plast og findes  i legetøj, regntøj og hospitalsudstyr som plastikslanger og tuber.

Men formanden for Landsforeningen for autisme, Heidi Thamestrup, giver ikke meget for undersøgelsen.

- Den ene dag er det gule byggeklodser, og den næste dag er det noget andet. I løbet af de seneste 30 år har flere undersøgelser vist, at det var ditten og datten der var skyld i autisme, men hver gang har det vist sig at være en storm i et glas vand, siger hun til tv2.dk og tilføjer:

- Man kan sige, hvad man vil, men faktum er, at ingen ved, hvad autisme egentlig er. Det man glemmer er, at der har været autisme i lang tid - også før man begyndte at bruge disse stoffer i industrien, siger Heidi Thamestrup.

Formanden for Landsforeningen for autisme mener, at man hellere skulle sende forskningskronerne et andet sted hen.

- Man skulle i stedet sørge for, at de mennesker, der har autisme i dag, kan få en god hverdag.