Protester mod udvisning af "mønsterelev" fra Køge

Den 18-årige Songül Yüksel fra Køge er hovedperson i den seneste sag, hvor lokalsamfundet er gået sammen og har rejst en folkestemning mod det, som de ser som en urimelig udvisning.

I Songül Yüksels tilfælde er det kammeraterne fra Køge Gymnasium, der har sat hælene i. De har skrevet læserbreve og breve til statsministeren og samlet 18.000 underskrifter på Facebook og rejst politisk opbakning til Songüls ønske om at blive i Danmark.

Deres argument om, at hun er en velintegreret mønsterelev med 10 og 12-taller i dansk og samfundsfag har vagt genklang – også hos politikerne.

-Når hun nu kan vise et karakterblad, hvor hun har skyhøje karakterer i dansk og samfundsfag, så viser det jo, at det er en pige, der i høj grad både vil integreres og også kan integrere sig og har stor forståelse for det danske samfund. Så tror jeg, man har kigget lige firkantet nok på det, da man har valgt at udvise hende, siger eksempelvis Venstres integrationsordfører Inger Støjberg om sagen.

Også Enhedslisten og SF har udtalt sig kritisk overfor udvisningen, og det fik i dag Justitsminister Karen Hækkerup til at love, at man vil se på sagen igen.

Songül Yüksel har boet fire-et-halvt år i Danmark, og har både sin far, sine søstre, fætre og kusiner her i landet. Men udlændingemyndighederne lægger vægt på, at hendes mor bor i Tyrkiet. Blandt andet derfor har retssystemet afgjort, at hun ikke »kan opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration her i landet«.

På den baggrund har hun fået en frist til udgangen af februar til at forlade Danmark og rejse til Tyrkiet.