Samfund

Marius fra jysk Zoo risikerer også aflivning

I Jyllands Park Zoo risikerer giraffen Marius at lide samme skæbne som den københavnske giraf af samme navn.

Mens aflivningen af den københavnske giraf Marius har skabt røre verden rundt, lever en anden giraf ved navn Marius på lånt tid i en dansk zoo.

I Jyllands Park Zoo er der stor sandsynlighed for, at den syv år gamle giraf Marius også må lade livet i forbindelse med det avlsprogram for giraffer, der skal sørge for sunde dyr fremadrettet. Det fortæller dyrepasser i Jyllands Park Zoo, Janni Løjtved Poulsen.

- Vores Marius er en hybrid. Det vil sige en blanding af de forskellige underarter af giraffer. Lige nu har han selskab af en renracet giraf - også en han - ved navn Elmer.

- Vi er blevet accepteret i avlssamarbejdet for de renracede giraffer, og hvis vi får en hun, så skal Marius væk herfra, for vi kan ikke have to hanner og en hun til at gå sammen. Så vil der blive kampe, siger hun.

Elmer er en yngre han med gode gener, som for et års tid siden kom til Jyllands Park Zoo, som ligger i Haunstrup vest for Herning, fra København Zoo, hvor man ikke havde plads til dyret.

Ifølge Janni Løjtved Poulsen er der stor sandsynlighed for, at der snart kommer en hungiraf til, da parken for nylig fik positiv respons efter et besøg fra avlsprogrammet.

Og det vil altså med stor sandsynlighed betyde, at Marius skal aflives.

- Det kan være, at der er et sted, der kan have ham, men sandsynligheden er nok lille. Så hvis avlskoordinatoren beslutter, at han skal aflives, så er det det, vi gør, siger Janni Løjtved Poulsen.

Hun understreger, at det i øvrigt vil være helt i tråd med normal praksis i parken.

Aflivningen af den københavnske Marius er gået verden rundt og har blandt andet ført til trusler og opfordringer til boykot af København Zoo.

Men det afskrækker ikke Jyllands Park Zoo.

- Vi har aflivet overskudsdyr i Danmark i mange år. Mange steder i udlandet, hvor de ikke gør det, går dyrene under kummerlige forhold, og de kan heller ikke få lov at yngle. Det, synes vi, ikke er okay, siger dyrepasseren.

København Zoo har de seneste dage været udsat for adskillige trusler og chikane, efter at den toårige giraf søndag blev aflivet, obduceret foran publikum og siden blev løvefoder.

Ifølge Janni Løjtved Poulsen har man endnu ikke overvejet, om publikum skal inviteres med, hvis den jyske Marius ender med at skulle obduceres.

Dyrepasseren siger i øvrigt, at det er et tilfælde, at de to giraffer hedder det samme.

- Vores Marius er opkaldt efter parkens gamle dyrlæge. Vi synes også, det var ret pudsigt, at der pludselig var to giraffer i Danmark, der hed Marius, siger hun.