Samfund

Tre ud af fire rygere ønsker, de ikke var startet

Cigaretterne har ikke mistet pusten hos danskerne.

En undersøgelse foretaget af Gallup viser, at der ikke er sket en nedgang i antallet af danskere, der ryger, da 17 procent nyder at fyre op for en cigaret eller cigar.

Hele 72 procent ville dog ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om, mens 55 procent ønsker at stoppe.

- Det er overvældende, at så mange ønsker at stoppe, men at vi ikke har set en nedgang i forhold til sidste år. Derfor skal vi til at kigge på at bruge nye metoder, for det er som om, at vi nu har hjulpet dem, som de eksisterende metoder har virket for, siger Mette Gry Münchow, der er projektleder i Danmarks Lungeforening, som blandt andre står bag undersøgelsen.

I Danmarks Lungeforening står det højt på dagsorden at hjælpe danskerne med at stoppe med at ryge, og de personlige og samfundsøkonomiske gevinster er store.

Derfor kan det være, det vil hjælpe at tænke kreativt, mener hun.

- De metoder vi bruger, henvender sig nok til folk, der tænker som os selv, hvis man kan sige det. Så vi skal nok tænke bredere og tænke på folk, der tænker anderledes end os selv.

- Metoderne er meget baseret på hjælp-til-selvhjælp. At man motiverer noget i dem, man henvender sig til. Men de socialt udsatte er ikke opvokset med samme omsorg som andre, så de er nok ikke så gode til at tænke på sig selv, siger Mette Gry Münchow.

Hun påpeger, at det er vigtigt, at der kommer tilskud til nikotinerstatnings-medicin, så lægerne også anerkender det som medicinsk behandling.

Kombinationen af nikotinplaster og rygestopkursus er nemlig langt den mest effektive metode til rygestop.

- Og så længe præparaterne koster det samme som at ryge, vil man fortsætte med at ryge, for man er jo afhængig, siger hun.

Flere end 5000 repræsentativt udvalgte danskere har svaret på den årlige undersøgelse, der blev foretaget i december 2013.

Undersøgelsen er foretaget af Gallup på vegne af Danmarks Lungeforening, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

Sådan er danskernes rygevaner

  • 17 procent af danskerne er dagligrygere og yderligere seks procent ryger lejlighedsvist
  • 72 procent ville ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om. 11 procent siger 'ja' og 17 procent 'ved ikke'
  • 55 procent ønsker at stoppe
  • 61 procent af rygerne ønsker hjælp til at stoppe især fra sine nærmeste, men også fra rygestopmedicin, rygestopkursus eller andet
  • 72 procent af rygerne har forsøgt at stoppe mindst én gang
  • 22 procent af rygerne har forsøgt at stoppe med at ryge i løbet af det seneste år
  • Flere end 5.000 repræsentativt udvalgte danskere har svaret på den årlige undersøgelse, der blev foretaget i december 2013.

Kilde: Undersøgelse af Gallup på vegne af Danmarks Lungeforening, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen