Muslimsk censor ville ikke give hånd: HF-elev får erstatning

En af sommerens store historier handlede om et håndtryk mellem 20-årige Michala Mosegaard og en muslimsk censor.  Michala Mosegaard skulle i sommers til eksamen i matematik på Herning HF og VUC, men da hun tjekkede skolens intranet kort før, var beskeden, at censoren ikke ønskede at trykke kvindelige elever i hånden.

- Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen, lød beskeden kort før eksamen.

Det har nu udløst en erstatning på 2500 kroner efter sagen blev rejst ved Ligehandlingsnævnet.

- Det var forskelsbehandling på grund af køn, at det forinden en matematikeksamen blev meddelt, at censor ikke giver hånd til kvinder, lyder afgørelsen fra nævnet.

Erstatningen skal betales af på Herning HF og VUC, hvor den 20-årige var elev, og den skole, hvor censoren var ansat.

I afgørelsen lægger man vægt på loven om forbud mod chikane på grund af køn.

- Ligebehandlingsnævnet lægger vægt på, at beskeden fra censor er omfattet af ligebehandlingslovens forbud mod chikane på grund af køn, idet beskeden kunne krænke de kvindelige elevers værdighed og skabe et nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima, skriver nævnet.