DF kræver ny lov: Alle skal give hånd

En af de mest diskuterede historier i det forgangne år udspillede sig på Herning HF og VUC. Her nægtede en muslimsk censor at give hånd til de kvindelige elever til en matematikeksamen af religiøse årsager. 20-årige Michala Mosegaard bragte sagen for Ligebehandlingsnævnet, der besluttede, at hun nu skal have 2500 kroner i erstatning.

Men det er ikke godt nok, hvis man spørger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti. Han vil nu have en lovgivning på området, så alle offentligt ansatte er forpligtede til at strække hånden frem og sige goddag.

- Afgørelsen er jo en sejr for den sunde fornuft, men når det så er sagt, er det jo ikke holdbart, at det bør komme an på en konkret vurdering - loven skal være klokkeklar om, at man bør hilse på en respektfuld måde. Man skal ikke selv stå for at klage og så vente et halvt år på en afgørelse, siger Martin Henriksen til tv2.dk.

Religion skal tilsidesættes

Han mener, at det kan skabe et dårligt forhold mellem det offentlige og den private borger, hvis man får en dårlig modtagelse.

- Det er jo den måde, vi hilser på hinanden i Danmark. Det er grundlæggende, når man møder hinanden, at man strækker hånden frem, og hvis man får opfattelsen af, er ikke bliver hilst, fordi du er kvinde, jamen så har man altså en skæv start med det offentlige system, siger han.

Fra Dansk Folkeparti mener man ikke, at offentligt ansattes religion bør spille nogen rolle for, om der gives hånd eller ej. Er man ansat i det offentlige skal man være professionel og tilsidesætte personlig overbevisning, lyder argumentet.

Manglende håndtryk kan betyde fyring

- Jeg synes, det er uforskammet og mærkeligt, at man kan tillade sig hvad som helst, når det kommer til religiøs overbevisning. Folk skal have ret til at udtrykke deres tro, men når man er offentligt ansat, skal man handle høfligt og professionelt, siger han og anbefaler en tjenestelig advarsel, hvis man ikke retter ind.

- Normal procedure er, at man kan få en tjenestelig advarsel, og bliver man ved med at nægte, jamen så kommer vi til et punkt, hvor man ikke længere kan passe sit arbejde.