Samfund

Ingen erstatning for bivirkninger af HPV-vaccine

Patientforsikringen har i dag afvist 16 kvinders krav om erstatning for bivirkninger efter HPV-vaccine.

- Vi har i denne uge sendt afslag til 16 kvinder, der har søgt erstatning for bivirkninger til HPV-vaccinen. Sagerne er afvist, fordi der ikke er dokumentation for sammenhæng mellem vaccinen og de anmeldte bivirkninger, skriver Patiensforsikringen i en pressemeddelelse.

De afviste sager drejer sig om mange forskellige gener som fx kronisk hovedpine, kronisk svimmelhed, kronisk kvalme, mavesmerter, udvikling af sukkersyge og ledskred i skulderen.

Men Patientforsikringen har vurderet, at mange af de gener har været til stede, inden kvinden er blevet vaccineret mod HPV.

- Sagerne er afgjort på baggrund af den viden om Gardasils bivirkninger, der er kendt og offentliggjort. Hvis Sundhedsstyrelsen på et senere tidspunkt offentliggør nye undersøgelser, der kan have betydning for nogle af de afgjorte sager, vil vi genoptage disse og vurdere, om afgørelserne skal ændres, fortæller Martin Erichsen, vicedirektør i Patientforsikringen.

I alt har 70 kvinder klaget til Patientforsikringen, der - udover de 16 afslag i dag - har truffet afgørelse i 11 af sagerne.

To sager er blevet anerkendt, mens ni er afvist.

- De to anerkendte sager, der tidligere har været omtalt i medierne, vedrører alvorlige og sjældne bivirkninger, der ikke har specifikt med HPV-vaccinen at gøre, men er bivirkninger, der i meget sjældne tilfælde kan opstå ved alle typer af vaccinationer, oplyser Patientforsikringen.

Med de seneste afgørelser er i alt 25 sager afvist. Afgørelserne kan ankes til Lægemiddelskadeankenævnet.