Samfund

Forældres hysteri giver børn forkvaklet forhold til mad

"Stop yoyo-vægten", "Sund og slank med 5:2" og "MK Bootcamp - 2 str. ned på 9 uger".

Det er blot nogle af titlerne på bøger, der er udkommet inden for den seneste måned, og som vidner om en stor interesse i befolkningen for slankekure, specialdiæter og sund mad.

Men nu advarer eksperter om, at det store fokus på mad kan skade børn, skriver Kristeligt Dagblad.

De risikerer at få et forkvaklet forhold til mad og lide under et unødvendigt mindreværd, når mor og far går alt for meget op i sundhed og skiftende kost-idealer.

Bliver tyk af pasta

Jon Fuglsang forsker i madkultur og madsociologi på Professionshøjskolen Metropol. Han mener, at mange forældre i dag har en umoden og selvoptaget måde at tale om mad på, hvilket har en uheldig indflydelse på børnene.

- Jeg hører om børn helt ned i 1. klasse, der fortæller, at de ikke vil have pasta, fordi det bliver de tykke af. Børn tager den her diættænkning til sig og får meget svært ved at få et afslappet forhold til mad, siger han.

Et neurotisk forhold til mad

Børnepsykolog John Halse er enig og pointerer, at særligt mediernes stigende fokus på sundhed smitter af på forældrene, der igen giver smitten videre til deres børn.

- Forældres madhysteri gør børn forstyrrede og giver dem et neurotisk forhold til mad. Der kan findes en næsten lige linje mellem spiseforstyrrelser og den måde, vi spiser og taler om mad på. Vi får indpodet børnene på et meget tidligt tidspunkt, at de ikke må synde. I gamle dage hed levereglen, at man skulle sove med hænderne over dynen. I dag handler det i stedet om mad, når de får besked på at undgå den fede flæskesvær, fordi den er farlig, siger han.

Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk.