Samfund

Her konfronterer Janes mand Etisk Råd

Familien til Jane Hoffmann her er netop kommet hjem fra Schweiz. Her har de sagt farvel til deres 53-årige mor og kone, som var invalideret af sygdommen ALS. Hun tog imod aktiv dødshjælp i Schweiz, fordi det i Danmark er forbudt for læger at hjælpe folk med at dø.

Jane Hoffmanns sag har fået debatten til at blusse op herhjemme og i dag deltog hendes mand i et debatmøde med Etisk Råd. Familien vil nemlig fortsat kæmpe for at få ændret reglerne om aktiv dødshjælp.

I dag er hundene det selskab Kim Hoffmann har tilbage i huset i Rodskov, efter hans kone Jane Hoffmann i sidste uge efter eget ønske døde af en indsprøjtning på en klinik i Schweiz.

Det lyder så voldsomt

- Det lyder så voldsomt, som om der kommer en og slår én ihjel. Hvis det foregår på samme måde, som det gjorde nede i Schweiz, så er det en meget fin måde at komme herfra på, siger Kim Hoffmann mandag til TV 2 Nyhederne.

Kim Hoffmann mener, at reglerne skal laves om, så hans kone ikke havde behøvet at tage ud af landet for at få den slutning på livet, som hun ønskede. Det er den besked han vil af med på mødet i dag.

- Hvis vi kan flytte det her hjem til Danmark, så er det en flot måde at komme herfra på. Så havde Jane jo nok taget et par måneder mere, siger han stille.

På forreste række

På rådhuset i Aarhus mandag aften, var der omkring 300 andre, der også ville være med til at debattere spørgsmålet om aktiv dødshjælp. Kim og familien sad på forreste række.

På mødet var der taler både for og imod Aktiv Dødshjælp. Udover Etisk Råds formand, var det formanden for foreningen En værdig Død og lederen af Aarhus Universitetshospitals såkaldte palliative behandling - den behandling man får, når døden er den eneste udvej.

Kim Hoffmann fik ingen spørgsmål ind under mødet, og var ikke helt tilfreds, da det sluttede. Han endte derfor for at tage debatten en-til-en med formanden for etisk råd.

- Jeg mener, at jeg som menneske selv har krav på at bestemme, hvornår jeg vil herfra, sagde Kim Hoffmann bl.a. til Jacob Birkner, formand for Etisk Råd.

- Men så vil man også have loven in mente, når man bliver alvorligt syg, lød det fra Jacob Birkner.

Se hvad Kim Hoffmann talte med Jacob Birkner fra Etisk Råd om i videoen øverst i artiklen.