Samfund

Grædende dreng til Mary: Min mor er brændt inde

- Vores hus brændte, og min mor brændte inde. Min far blev skudt.

Sådan fortæller den 10-årige Jamal Huson, da Kronprinsesse Mary i dag besøgte hans flygtningelejr i delstaten Rakhine i Myanmar.

Han er en af 150.000 fra det muslimske folkeslag Rohingya, der for halvandet år siden blev fordrevet fra deres landsbyer af buddhistiske grupper.

For selvom det tidligere militærdiktatur er godt i gang med en demokratisk udvikling, blandt andet med støtte fra Danmark, så foregår der stadig mange menneskelige tragedier i landet

- Jeg er meget taknemmelig for, at jeg kan være her i dag og skabe opmærksomhed på den humanitære katastrofe der foregår samtidig med den rivende udvikling, siger Kronprinsesse Mary til TV 2.

Under sin rejse har Kronprinsessen særlig fokus på kvinder og børns rettigheder, og de hårde vilkår der hersker i landet.

- Der er mange kvinder her, der skal forsørge. Jeg har mødt en kvinde på 23 år, der havde ansvaret for ni børn. Det er rigtig mange, siger Kronprinsessen.

Rohingyaerne må ikke forlade lejrene, og regeringen i Myanmar nægter at anerkende dem og betegner dem i stedet som muslimske indvandrere.

- Så jeg håber, at vi kan skabe diskussionen både på det højeste og det laveste niveau, så de to ender kan mødes. Så de her mennesker kan komme tilbage til deres hjem. Det er deres største ønske: At komme hjem.

Og hun bakkes op af udviklingsminister, Rasmus Helveg Pedersen, der også er med i Myanmar.

- Det er en af de ting, som Danmark tager op som det første: Hvordan vi kan bedrage til at løse den her situation politisk. For selv om det ligner en religiøs konflikt mellem to grupperinger, så gør staten ikke nok for at få løst den, siger han.

Udviklingsministeren havde en ekstra pose penge på 15 millioner kroner med til flygtningearbejde, oven i den støtte som Danmark allerede giver til Myanmar.