Fødselsdag i skjul: Amdi Petersen fylder 75 år

16x9
Mogens Amdi Petersen fylder 75 år i dag Foto: Scanpix

Når stifteren og lederen af Tvind, Mogens Amdi Petersen, i dag fylder 75 år, så sker det et ukendt sted i verden på flugt fra de danske myndigheder.

Når stifteren og lederen af Tvind, Mogens Amdi Petersen, i dag fylder 75 år, så sker det et ukendt sted i verden på flugt fra de danske myndigheder.

Fødselsdagen kan muligvis blive fejret ved den mexicanske vestkyst, hvor Tvind har opført et større afsondret kompleks.

I hvert fald har de danske myndigheder bedt det mexicanske politi om at lede efter Mogens Amdi Petersen, som de har ordre om at anholde og udvise, skrev Jyllands-Posten søndag.

I august besluttede Vestre Landsret at varetægtsfængsle Mogens Amdi Petersen og de øvrige Tvind-ledere Marlene Gunst, Kirsten Larsen, Christie Pipps og Sten Byrner in absentia, ligesom deres pas inddrages.

Årsagen er, at de fem er udeblevet fra en straffesag om underslæb og groft skattesvig i forbindelse med ind- og udbetalinger til og fra Tvinds humanitære fond i 1990’erne.

Kendelsen fra august sidste år banede vejen for en efterlysning af Amdi Petersen og fire øvrige Tvind-ledere hos Interpol.

- Tvind blev grundlagt i 1970 som et alternativ til den eksisterende undervisning og samfundet i øvrigt.

- Efter intens kritik vedtog Folketinget i 1996 Tvind-loven, som fjernede tilskud fra fri- og efterskoler. Højesteret underkendte senere loven.

- I 2002 indledtes straffesagen mod stifteren Mogens Amdi Petersen og fire øvrige Tvinde-ledere, der var anklaget for underslæb og skattesvig.