Afgørelse: Lægefejl bag selvmord

16x9
Danilo Terrida tog i 2011 sit eget liv. Patientskadeankenævnet har nu afgjort, at lykkepiller var medvirkende til hans handling Foto: TV 2

En efterladt familie har efter flere års kamp endelig fået medhold i, at deres søn sandsynligvis døde som følge af at tage lykkepiller.

En efterladt familie har efter flere års kamp endelig fået medhold i, at deres søn sandsynligvis døde som følge af at tage lykkepiller. Afgørelsen kaldes en 'murbrækker' i opfattelsen af lykkepiller, siger en professor fra Rigshospitalet.

Sagen begyndte i oktober 2011, da den 20-årige Danilo Terrida gik på Søfartsskolen i Frederikshavn. Den 14. oktober 2011 ringede Danilo Terrida til sin egen læge i Hellerup, fordi han følte sig ked af det. Og efter en kun otte minutter lang samtale over telefonen, fik han en recept udskrevet på antidepressivet Sertralin. Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at læger tager mindst to samtaler med unge under 25 år, inden de udskriver lykkepiller til dem. En typisk bivirkning ved dem er nemlig, at de kan føre til selvmordsforsøg.

Se også: 34 svenskere døde af lykkepiller

Danilo Terrida fulgte de anvisninger, som fulgte med pillerne, men 11 dage efter valgte han at tage sit eget liv ved at hænge sig fra en kran i Frederikshavn. Familien valgte efterfølgende at føre en sag gennem Patientforsikringen.

Professor: En vigtig afgørelse
Efter sagen af flere omgange var blevet afvist hos Patientforsikringen har Patientskadeankenævnet, som har det sidste ord i sådanne sager, nu afgjort at Danilo sandsynligvis tog sit eget liv på grund af pillerne. Og den afgørelse mener professor og leder af Cochrane Centeret på Rigshospitalet, Peter Gøtzche, er positiv:

- Jeg har fulgt sagen, og jeg synes afgørelsen er korrekt. Jeg håber, den får stor betydning, fordi både Lundbeck og andre firmaer i årevis har benægtet, at disse præparater kan føre til selvmord. Det strider mod, hvad man ved videnskabeligt er sandt. Det er meget vigtigt, at der nu er et tilfælde, hvor Patientskadeankenævnet anerkender at pillen er årsagen til selvmordet. Det kan være en murbrækker i opfattelsen af lykkepiller. Generelt kan man sige, at den udbredte brug af lykkepillerne gør mere skade end gavn, siger han til TV 2. 

Se også: Børn under fire år får lykkepiller

Knapt en halv million danskere fik i 2011 recept på lykkepiller. I gruppen 15 - 20 år er antallet fordoblet på fem år.

Lægen, der udskrev lykkepillerne til Danilo Terrida, er blevet kontaktet af TV 2 Nyhederne. Han har dog ikke ønsket at udtale sig.

Hvilke erfaringer har du med lykkepiller? Skriv til os på 1234@tv2.dk eller udfyld formularen herunder.