Opgivet af lægerne: Immunterapi reddede Klaus fra kræft

Klaus Ahlquist blev egentlig opgivet af lægerne sidste år.

Klaus Ahlquist blev egentlig opgivet af lægerne sidste år. Efter to år med modermærkekræft var svulsterne overalt på kroppen, og de 17 operationer, han allerede havde været igennem, kunne ikke forhindre kræften i at komme igen.

Han var tæt på at dø, men så blev han som en af de første herhjemme tilbudt et forsøg med immunterapi:

- Det her har reddet mit liv 100 procent. De har fået skovlen under det og fået slået det kræft, der har været, ihjel, fortæller han til TV 2.

Klaus Ahlquist har fået indsprøjtet millioner af såkaldte T-celler, der er en del af kroppens eget immunforsvar, Terapien betyder, at kroppen bliver bedre til at identificere og nedkæmpe de syge kræftceller.

Og resultaterne er kommet meget bag på ham.

- På så kort tid er jeg gået fra at være dødssyg, til at det nu næsten er væk, Det er ubegribeligt, siger han.

Indtil videre tester man kun behandlingsformen på patienter med modermærkekræft, men på længere sigt vil man også kunne behandle andre former for kræft, mener Per Thor Straten, leder for Center for Cancer Immunterapi på Herlev Sygehus.

- Og med den her form for behandling ser det ud til at, at en ret stor andel af patienterne rent faktisk har ret langevarige responser, og når vi ser på det her om 10 år, så vil nogle af de her patienter rent faktisk været kureret for deres sygdom – og det er noget, vi kun meget sjældent ser med de konventionelle terapier, vi har brugt, siger han til TV2.

TV 2 har de seneste dage sat fokus på de positive nyheder fra året, der går på hæld. Ifølge videnskabsmagasinet SCIENCE er årets vigtigste forskningsgennembrud anvendelsen af immunterapi i kræftbehandlingen.