Samfund

Ekspert: Børn bliver skadet af forældres mobilvaner

Mange forældre har efterhånden så travlt med at sms'e, tjekke Facebook og sende mails fra mobilen, at deres børn risikerer at få varige men.

Det fortæller psykolog og forsker i omsorgssvigtede børn, Niels Peter Rygaard, til tv2.dk.

- Der er ingen tvivl om, at det er skadeligt. Telefonen tager forældrenes opmærksomhed. Og selv om forældrene prøver at skjule det, så mærker børnene det. Børn registrerer med det samme, om deres forældre er til stede.

Metroxpress skriver i dag, at en undersøgelse foretaget af Yougov viser, at hver tiende dansker bruger mere tid på mobiltelefonen end på børnene og kæresten.

Udviklingen går i stå

Niels Peter Rygaard fortæller til tv2.dk, at social og følelsesmæssig kontakt er det vigtigste i børns udvikling. Det forsvinder, når fokus er på mobilen siger han.

- Børn har brug for dialog, øjenkontakt og nærvær. Hele hjernens udvikling er baseret på samspillet mellem forældre og barn. Den udvikling går i stå, hvis man ikke er opmærksom og har et samspil.

Ifølge Niels Peter Rygaard vil børnene udvikle et lavt selvværd, hvis de ikke føler, at de er værdsat og får opmærksomhed. Mange bliver hyperaktive, rastløse og udvikler social angst.

- Børnene kobler fra med falsk kynisme for at undgå følelsen af flere tab. De lukker af for nærhed.

I mange tilfælde ender det med, at børnene får en diagnose, siger forskeren videre.

- Men faktisk burde det i stedet være forældrene, der kom i terapi.